Jablka obsahují nejvíce mikroplastů

Vědci z USA prokázali, že mikro a nanoplasty pronikají kořeny do rostlin. A putují cévními svazky do všech pletiv, takže jsou přítomny nejen v kořenech, ale také ve stoncích, listech, květech a plodech. Sicilští vědci proto šli na trh v Katánii a nakoupili ovoce a zeleninu. Nano a mikročástice plastů byly ve všech plodinách. Nejvíce v jablkách. Před nano a mikroplasty se přitom nelze chránit. Jsou v půdě i vodě celé planety. I v oblastech vzdálených od civilizace. Takže ani bio pěstitelné nemohou tvrdit, že jejich plodiny je neobsahují. Nejmenší částice plastů se šíří atmosférou, na zem je také strhává srážková voda a sníh.

Autoři z Katánie učinili nákup plodin tak, aby zahrnoval různé části rostliny, různé oblasti pěstování a různé producenty. Zeleninu a ovoce rozmixovali, směs odvodnili a sušinu podrobili analýze elektronovým mikroskopem. Mixováním došlo k homogenizaci, takže bylo možné počet částic ve vzorku přepočíst na hmotnost či kus dané plodiny.

Nejhůře na tom byla jablka. Obsahovala v průměru 195 500 částic plastů v jednom plodu.

„Podle výsledků, které jsme získali, je teď naprosto nezbytné provést toxikologické a epidemiologické studie, které zhodnotí možné účinky mikroplastů na lidské zdraví,“ uvedli autoři z Katánie, kteří spolupracovali s kolegy z Tuniska.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat