Malé množství alkoholu není až tak škodlivé

Neurologové ze státu Georgia přišli s šokujícím zjištěním. U osob ve středním věku nepůsobí alkohol zhoubně na mozek. Ačkoli předchozí výzkumy dokazují, že alkohol poškozuje nervovou tkáň v mozku – a platí to minimálně u adolescentů a mladých dospělých – u osob středního věku může myšlení a paměti prospívat. Ovšem pouze tehdy, je-li konzumován v malém množství.

Autoři z University of Georgia sledovali konzumaci alkoholu u vzorku dvaceti tisíc osob v průměrném věku dvaašedesát let. Jedinci, kteří si dopřáli denně jedno až dvě piva nebo deci a půl až tři deci vína, měli lepší výsledky paměti, myšlení, rozhodování a pozornosti než ti, kteří pili větší množství alkoholu nebo nepili vůbec. Nejhorší výsledky měli jedinci, kteří pili více než tři alkoholické nápoje denně.

„Náš výzkum naznačuje, že mírná až střední konzumace alkoholu souvisí s lepšími výsledky celkových kognitivních funkcí. A u osob s mírnou až střední konzumací alkoholu byl potvrzen také pomalejší úpadek kognitivních funkcí,“ tvrdí autor doktor Changwei Li z Georgie.

Hlídejte si množství

Alkohol v jakémkoli množství zvyšuje riziko rakoviny. Ale v malém množství působí pozitivně na srdce a cévy. Podle autorů právě jeho pozitivní účinky na cévy zřejmě souvisejí s lepšími výsledky mozkových funkcí v pozdějším věku. Alkoholem roztažené cévy totiž lépe zásobují mozek kyslíkem a živinami.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat