Koupání v horké vaně může být lékem na vysoký tlak

Je více způsobů, jak zkrotit arteriální hypertenzi. Mluví se třeba o vhodné stravě, pravidelné fyzické aktivitě nebo užívání alternativních přírodních prostředků. Teď se k tomu všemu přidalo i koupání ve vaně! Opravdu může něco takového pomoci?

Někdo má rád sprchu, zatímco jiný si svou existenci neumí představit bez vany. Jak to máte vy? Tak jistě, momentální tropické teploty nabádají spíše ke studenému sprchování, ale co když zdraví více prospěje teplá lázeň? Ono se totiž ukázalo, že kdo se do ní noří často, tomu se vyhýbají srdeční neduhy.

Pramen dobra skrytý v koupelně

Mít doma vanu, to je pořádná výhoda. Tedy alespoň podle vědců, kteří poukazují na skutečnost, že pobyt v ní má nesmírně pozitivní vliv na lidskou psychiku. Účinky „domácích lázní“ jsou prý natolik slibné, že mohou směle konkurovat léčivům na předpis, jež mají předcházet úzkostným stavům. Pokud si jeden do vody přidá ještě esenciální oleje či některé druhy bylinek, dočká se i blahodárného restartu kognitivních funkcí, kvalitnějšího spánku, útlumu bolestí, detoxikace pokožky nebo zprůchodnění dýchacích cest. To je ale jen začátek, přátelé.

Mokrá záruka dlouhověkosti? Zřejmě ano

Poznatky jisté japonské studie, které uveřejnil britský akademický žurnál s názvem Heart, naznačují, že koupání ve vaně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění až o 26 procent. Čím pravidelněji si ho člověk dopřeje, tím nižší je údajně pravděpodobnost, že předčasně skoná na infarkt, angínu pectoris i ischemickou chorobu srdeční.

Jak je tohle možné? A teď přijde ta největší perlička. I když vědci o schopnostech „vanování“ ani v nejmenším nepochybují, nedokážou přesně vysvětlit záhadu jeho léčivého působení. Pouze se domnívají, že expozice tepla pomáhá normalizovat krevní tlak, což významně omezuje rozvoj všemožných srdečních obtíží. Experti sami připouští, že je potřeba provést ještě mnoho výzkumů, které situaci snad více objasní. Co naplat, na rozlousknutí tohoto oříšku si tedy budeme muset ještě nějakou dobu počkat…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat