Doušky vody během jídla napomáhají trávení

Pokud vodu pijete v nesprávný čas, oslabujte svoji trávicí sílu. Víte, kdy sáhnout po skleničce a proč se nedoporučuje potravu „splachovat“ těsně po konzumaci dobrého jídla? Ajurvéda nabízí odpovědi!

Jak dlouho člověk vydrží bez vody? Pokud podmínky nejsou ztížené, například vinou špatné kondice jater, je to až týden. Tělo však nesmí o svoji závlahu přicházet zvýšeným pocením. Asi není nutné připomínat, že voda je pro organismus nesmírně důležitá. Denní příjem by měl odpovídat zhruba dvěma až třem litrům vody v závislosti na vytížení daného jedince a jeho věku. A kdy ji pít? Samozřejmě, že v průběhu celého dne. Když už se o slovo hlásí žízeň, je pozdě, organismus trpí dehydratací. Co se týče příjmu vody v souvislosti s jídlem, názory se různí.

Kdy už se konečně odborníci shodnou?

Zatímco jeden lékař varuje, že během jídla se pít nemá a doporučí aspoň hodinovou pauzu po spolknutí posledního drobečku, ten druhý se přiklání k verzi, že doušek mezi sousty rozmělňuje potravu a je tak pro tělo užitečný. Třetí zase apeluje, že nejlepší je to před usednutím ke stolu, vždyť sklenička nastartuje trávicí procesy. Existuje tolik verzí! Ale která je ta správná? Ajurvéda poskytuje zajímavou teorii.

Ještě dokonalejší trávicí systém

Tento prastarý systém indického lékařství poukazuje na to, že když pijete vodu před jídlem, oslabuje to trávicí sílu. Protože voda je chladicí kapalina, ředí žaludeční šťávy, což je v rozporu s trávicími schopnostmi těla. V ajurvédě se proto pevně věří, že před jídlem se minimálně hodinu pít nesmí. A to samé tamní léčitelé doporučují i těsně po něm. Jakmile se tělo vodou ochladí, zpomalí se průchod potravy trávicí soustavou. Ta však potřebuje nějaký čas na to, aby se s jídlem vypořádala. Takže, když to nejde před ani po, kdy je vlastně vhodný čas? Prý během stolování.

Optimální teplota a hra o čas

Doušky mezi sousty rozkládají jídlo na menší částice, a pokud jíte něco mastného nebo kořenitého, přichází další bonus – uhašení žízně. Neznamená to však, že máte mít po ruce velký džbán. Během jídla zkuste popíjet minimální množství vody o pokojové teplotě.

Studená voda podle ajurvédy snižuje zažívací oheň, což vede k deaktivaci trávicích enzymů a hromadění toxického odpadu v těle. Zároveň se vyvarujte konzumace sycených nápojů nebo kávy. Poté vyčkejte asi půl hodiny, ideálně hodinku a teprve pak sáhněte po sklenici. Proces trávení se dokončí. Aspoň tak to hlásí výše uvedené alternativní lékařství rozšířené po celém světě, včetně České republiky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat