Omezení živočišné stravy zpomaluje stárnutí

Musíte se vzdát masa, abyste byli zdraví, dlouho mladí a šťastní? Rozhodně to není nutné, ale základem vašeho jídelníčku musí být hlavně rostlinná strava. V čem se liší od té veganské a proč si můžete dopřát i sýry?

A je to opět tady. Rostlinná strava je nejlepší pro zdravé stárnutí, což ovšem modré zóny vědí už dávno (za modrou zónu se označují místa, kde lidé dlouhodobě žijí bez zdravotních problémů, což se děje kupříkladu na Kostarice nebo Sardinii). Teď však vědci prostřednictvím časopisu Journal of the American College of Nutritionnově s konečnou platnost potvrdili, jak je to s dopadem rostlinného jídelníčku na lidský organismus. Čekali byste takový nářez?

Vitalita a vnitřní harmonie těla i ducha

Po přezkoumání klinických a epidemiologických studií stárnutí výzkumníci zjistili, že u lidí, kteří mají svoje stravování postavené především na potravinách rostlinného původu, se o celých 50 procent snižuje pravděpodobnost vzniku chronických chorob, včetně diabetu 2. typu, rakoviny a srdečních potíží. Dotyční mají oproti svým vrstevníkům zdravější srdce, mozek i střeva. U stravování si přitom povšimněte hlavně termínu „především“, postaveném na potravinách rostlinného původu. Nejedná se totiž o veganství!

Steak? Povolen!

Rostlinný způsob stravování znamená to, že na svůj stůl zařadíte více rostlin a rostlinných bílkovin, tedy zeleniny, ovoce, luštěnin, bylin a koření. Živočišných jídel se však nemusíte vzdávat, stačí, když je omezíte. Vždy zbývá prostor pro nějaké ryby, sýry a příležitostně i kousky červeného masa. Pokud se tímto pravidlem budete řídit, sníží se u vás výskyt chronických chorob. Chcete začít co nejdřív? Pak si nejprve začnete krájet talíře!

Vsaďte na pestré barvy

Polovina talíře by měla tvořit rostlinnou část. Díky ní poskytnete svému tělu výživu, jakou si zaslouží, neochudíte ho tak o vitaminy, minerály a antioxidanty. Vybírejte i očima a bavte se. Červená čočka vás rozvášní, žlutý hrách rozveselí každý váš pokrm. Nevzdávejte se ani fazolí, které jsou spojovány s celou řadou příznivých účinků na vaše zdraví. Radost z nich má nejen srdce, ale i střeva.

Experimentujte s novými ingrediencemi

Hodně lidí si myslí, že rostlinná strava je nudná a omezující, jenže to není pravda. Stále si sem tam můžete dopřát maso a mléčné výrobky. V žádném případě se však nevyhýbejte regálům s ovocem a zeleninou, které pro vás představují velkou neznámou. Často se stává, že právě je labužníci míjejí bez povšimnutí, protože nevědí, jak co chutná, nebo je odrazuje exotický vzhled. Ale to je právě vzrušující. Experimenty! Nebojte se skočit gastronomický bungee jumping a stále objevujte nové chutě a ingredience. Zvědavost a postupně získávané zkušenosti i vás přesvědčí o tom, jak skvělá, kreativní a zábavná může rostlinná strava být.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat