Rodičovství chrání mozek před jeho degradací

Australští neurologové tvrdí, že ačkoli je rodičovství především v prvních letech života dítěte extrémně náročné na nervovou soustavu, v pozdějším věku má pozitivní ochranný účinek na mozek. Lidé, kteří mají potomky, mají totiž v sedmdesáti letech více šedé kůry v mozku než ti, kteří zůstanou celý život bezdětní.

Množství šedé hmoty v kůře mozku se považuje za ukazatel degenerace mozku a její úbytek za projev nástupu demence.

Australští vědci srovnali mozky několika sedmdesátiletých osob, které snímali funkční magnetickou rezonancí. Lidé, kteří nebyli rodiči, měli v průměru méně šedé hmoty v kůře mozku.

„Tato studie jako první zkoumá vztah mezi rodičovstvím a stárnutím lidského mozku. Tato studie poskytuje první důkazy o tom, že nervové změny související se změnami v mozku během počátku rodičovství působí pozitivně na mozek v pozdějším věku, u žen vedou k lepším kognitivním výsledkům,“ uvádějí vědci z Monash University v odborném časopise PLOS ONE.

Máme pro vás pár další tipů, jak můžete riziko demence ještě snížit.

Choďte denně na procházky

Ano, chůze je zdravá. Tušíte ale, jak moc? I půlhodinová procházka vám pomůže spálit nějaké ty kalorie. Zároveň vám zredukuje hladinu vysokého cholesterolu, a navíc významně sníží riziko kardiovaskulárních chorob. Každodenní špacír vás může do jisté míry ochránit i před demencí. Lékaři si to vysvětlují tím, že chůze zlepšuje krevní oběh, což má na mozek ten nejpříznivější vliv.

Zkuste se odnaučit pesimismu. Čím dříve, tím lépe

Jste takový ten typ, co ustavičně dělá z komára velblouda? Nebo automaticky ve všem vidíte katastrofu, i když tomu zatím vůbec nic nenasvědčuje? Tak s touhle strategií moc daleko nedojdete. Finští vědci se na základě svého vlastního průzkumu domnívají, že pesimismus je úzce spojen s demencí, neboť celkově ohrožuje psychické zdraví. Je tedy načase vidět sklenici spíše poloplnou, než poloprázdnou, nemyslíte? Je to pro vaše vlastní dobro!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat