Když vám v horku ztěžknou nohy

Cítíte, jako by vám nohy ztěžkly, pulzují a svědí? V létě se často stává, že nám nohy otečou a působí potíže. A co vám pomůže?

Hodně lidí – především žen – trápí v létě těžké nohy. Kvůli vysokým teplotám se rozšiřují cévy, a tak se následkem více kůže prokrvuje, aby se tělo mohlo lépe ochlazovat. Ovšem díky rozšířeným cévám mohou někteří z nás trpět otravným průvodním jevem…

Může se stát, že při rozšiřování žíly ztratí svoji schopnost správně fungovat a v končetinách se začne hromadit krev. My to potom poznáme podle těžkých a oteklých nohou nebo tak, že se najednou nevejdeme do svých oblíbených bot.

Co pomáhá

Obecně lze říci, že na oteklé nohy platí položit se na záda a zvednout nohy, abyste je měli výše než hlavu. Předcházet otokům můžete omezením dlouhého stání nebo sezení bez změny polohy. Také je velmi důležitý pohyb, protože tím procvičujete stahování žil. Nevystavujte se raději ani přímému slunci, útočiště hledejte spíše ve stínu. Pomoci může také masáž nebo chladivé obklady. Je ovšem důležité masírovat nohy ve směru odspodu nahoru. A v neposlední řadě nejen na oteklé a těžké nohy je nutné dodržovat pitný režim.

Příčiny těžkých nohou

Pokud všechny uvedené tipy dodržujete a přesto necítíte úlevu, může to být z následujících důvodů.

Pijete příliš málo

Ucpané cévy v nohách mohou vzniknout i tehdy, pokud tělu chybí tekutiny. Krev je tím pádem hustší a nemůže tělem proudit už tak rychle. Nejlepší pomoc je tedy dostatek tekutin.

Nedostatek draslíku

Pokud vás trápí ztěžklé nohy, pak vsaďte na stravu bohatou na draslík, který reguluje tekutiny v těle. Kdo trpí nedostatkem draslíku, také rychle zadržuje vodu. Dbejte proto na to, abyste se stravovali s ohledem na jeho dostatek. Jako vhodné zdroje draslíku jsou sušené ovoce, ořechy, avokádo, kapusta, špenát, houby, müsli, celozrnné pečivo a ovoce a zelenina – meruňky, banány, maliny, kiwi a květák, brokolice, hrášek nebo dýně. 

Nadbytek soli

Důležité je také hlídat si hladinu soli ve stravě, protože sůl na sebe váže vodu. Pokrmy si raději dochuťte bylinkami.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat