Přitažlivé výhody červeného vína

Za určitých okolností je konzumace alkoholu, konkrétně tedy vína, organismu prospěšná. Ale kterého vlastně? Jsou mezi nabízenými druhy nějaké „zdravotní rozdíly“? Vlastně ano. A může za to slupka z hroznů!

Za předpokladu umírněné spotřeby může bílé i červené víno nabídnout celou řadu přitažlivých výhod, uvádí poznatky vědeckých výzkumů. Když se tedy budeme držet toho, že jsou tyto alkoholické nápoje prospěšné, přímo nabízí se otázka, který z nich je zdravější. Jak to tedy je a co všechno při jejich srovnání musíme zohlednit?

Klíčem k odpovědi je výroba

Jak již název napovídá, základní surovinou při výrobě vína je vinná réva. Její zralost a barva udává, jak bude samotný nápoj vypadat a samozřejmě i chutnat. Hrozny se nejprve sklidí a rozdrtí, aby se extrahovala šťáva, která se následně fermentuje. A právě proces kvašení je důležitým aspektem. Výrobci bílého vína před jeho zahájením slupku z hroznů odstraňují, tvůrci červeného moku ji naopak nechávají svému osudu. Je to dobře, nebo špatně?

Na obalu záleží

Dle závěrů mnoha a mnoha studií obsahuje hroznové víno vysokou koncentraci polyfenolů a flavonoidů, tedy sloučenin s velice silnými antioxidačními vlastnostmi. Jejich největší podíl se ale ukrývá právě ve slupce, což bílé víno poněkud ochuzuje o jejich blahodárné působení. Z tohoto pohledu se tedy jeví jako to „méně zdravější“. Připomeňme si, proč jsou antioxidanty tolik důležité a co všechno dokážou ovlivnit. Není toho totiž málo…

Prevence všeho, čeho se bojíte

Tyto látky jsou schopné neutralizovat přebytečné volné radikály, proto hrají klíčovou roli při prevenci vzniku některých chronických nemocí, jako jsou například kardiovaskulární obtíže, mrtvice, rakovina, Alzheimerova choroba anebo šedý zákal. Dále zpomalují stárnutí buněk, podporují mozkové funkce, opravují poškozené molekuly a zvyšují přirozenou obranyschopnost. Nápomocné jsou ovšem i při hubnutí. Dáte si dnes dvojku červeného, když má těch antioxidantů o trochu víc?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat