Zdravá kancelář podporuje pracovní výkon

Výzkumy jasně prokázaly dopad dlouhodobé statické polohy na zdraví lidí. Výškově nastavitelné pracoviště umožní měnit při práci pozice, a tím podpoří naše zdraví i výkon. Důležité je také kvalitní osvětlení a pravidelné přestávky mezi prací! Jak má vypadat „zdravá“ kancelář?

U pracovního stolu vsedě i vestoje

„Naším cílem je vytvořit výškově nastavitelné pracoviště, které umožní měnit při práci pozice, a tak eliminovat negativní dopady statické práce. I z těchto důvodů je ideální pořídit si do kanceláře výškově nastavitelný stůl, který lze během dne jednoduše polohovat a pracovat u něj střídavě vsedě i vestoje,“ vysvětluje architektka Šárka Daňková.

Všestranně aktivní pracovní židle

Základní funkce, které má dnes každá židle s funkcí aktivního sedu, jsou: nastavení výšky sedáku, područek, opěráku a synchronní mechanika, kdy se opěrák i sedák přizpůsobují poloze uživatele a zajišťují optimální sed. „Výhodná je i možnost aretovat opěrák v určité poloze a nastavit sílu protiváhy dle hmotnosti pracovníka, podobně jako možnost nastavit šířku područek, protože drobná žena a robustní muž mají jinou šíři ramen a položení loktů. Špičkové ergonomické židle pak mají posun nebo náklon sedáku do negativního sklonu,“ upozorňuje architektka, podle níž je vhodným doplňkem i opěrka hlavy. „Důležité je nastavit všechny funkce individuálně, jinak jsou ergonomické prvky jen nevyužitým bonusem.“  

Nenápadná masáž nohou

Při delším sezení oceníte také balanční podložku pod nohy. Díky pohybu nohou na pohyblivém segmentu umožňuje cirkulaci krve a lymfy v dolních končetinách. Navíc může být opatřena masážní plochou, která aktivuje reflexní body na chodidle.

Externí monitor ve správné výši

Horizontální i vertikální umístění obrazovky přesně na míru umožňuje externí monitor na nastavitelném držáku, přičemž horní hrana monitoru by měla být v úrovni obočí a vzdálena na délku natažené paže. Mění-li se během dne výška pracovní plochy podle toho, zda sedíme nebo stojíme, je důležité, aby bylo nastavení monitoru v obou polohách optimální. Kvalitní držák dovolí změnit výšku při změně polohy několikrát denně.

Pozor, myš!

K monitoru patří i ergonomicky řešená klávesnice, která umožňuje správné nastavení rukou při práci, což není na klávesnici notebooku možné. Důležitá je i ergonomická myš, která padne dobře do ruky.

Kvalitní osvětlení

Pro práci je třeba správně nasvítit pracovní plochu s ohledem na odlesky z monitoru. Ideálním řešením z dílny českého výrobce je chytré osvětlení stropní či stojací přímo u pracoviště, které automaticky reaguje na intenzitu denního osvětlení a mění i barvu světelného spektra. Tím pomáhá organismu simulovat osvětlení blížící se přirozenému světlu a šetří energii.

Ticho a klid na práci

Pokud je na pracovišti problém s hlukem, je třeba využít řešení, které pomocí akusticky pohlcujících materiálů tlumí okolní rušivé vlivy.

Po hodině střídat sed a stoj!

„Doporučuji nastavit si maximálně 1hodinový blok pro práci vsedě. Tam, kde jsou statické stoly, je nutné vstát a věnovat 45 minut kompenzačnímu cvičení přímo na pracovišti. Jsou-li k dispozici výškově stavitelné stoly, je třeba po hodině sezení stůl zvednout a chvíli pracovat vestoje. Každopádně je dobré 4x za pracovní dobu zařadit blok kompenzačního cvičení, při kterém si protáhneme části těla, které vsedě ani vestoje nezapojujeme,“ doporučuje Šárka Daňková.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat