Víte, jak správně skladovat potraviny v lednici?

Víte, že celosvětově skončí až 60 % zakoupeného jídla v koši? Jednou z hlavních příčin tohoto nadměrného plýtvání jídlem je přitom špatné uskladňování potravin. Naučte se ukládat potraviny do lednice správně, prodloužíte tím jejich čerstvost a zároveň ušetříte i pár korun navíc.

Nezáleží na tom, jestli vám v kuchyni stojí americká lednice či klasická kombinovaná. Princip skladování potravin je v obou případech stejný, liší se především vnitřním objemem a množstvím funkcí. Dvířka lednice se snažte mít otevřená co nejkratší dobu, minimalizujete tak teplené ztráty i teplotní šok pro potraviny uložené ve dveřních policích. 

Správné uspořádání potravin

Do spodních zásuvek v ledničce patří hlavně ovoce a zelenina, před uskladněním je nikdy neomývejte, výrazně tak prodloužíte jejich čerstvost. V nejnižší polici mají místo potraviny s krátkou dobou trvanlivosti, jako jsou maso, ryby a uzeniny. Sýry a mléčné výrobky pak dávejte do středních polic, snažte se, aby se vzájemně nedotýkaly, a aromatické potraviny schovejte do uzavíratelných sáčků či dóz. A nakonec vrchní police je ideální pro hotová jídla, ta do lednice dávejte vždy vychlazená.

Do dveří lednice pak patří nápoje, ať už jsou to limonády, mléko nebo pivo. Můžete sem schovat také různé marmelády, dochucovadla či omáčky. Do nejvyšší police ve dvířkách pak dávejte vejce, vždy je ale vyndejte z papírového obalu, ve kterém se snáze množí nejrůznější bakterie. 

Co do lednice naopak nepatří?

Brambory, cibuli ani česnek do lednice nedávejte, déle vám vydrží na chladnějším a tmavém místě, třeba ve spíži. Stejně tak ovoce si lépe uchová chuť při pokojové teplotě. Ze zeleniny to pak platí zejména pro rajčata, lilek nebo papriky. Výjimkou jsou bobulovité plody a přezrálé ovoce.

Moderní lednice pohlídají čerstvost potravin za vás. Na Mall.cz najdete modely, které se pyšní technologií Fresh Control. Pomocí speciálního senzoru lednice neustále kontroluje prostředí uvnitř ledničky a automaticky mění vlhkost a teplotu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat