Pohodlné sezení s nohu přes nohu s sebou nese zdravotní riziko

Je to pohodlné a typicky ženské. Ale sedět s nohou přes nohu vám může přinést velmi vážné zdravotní potíže.

Jedno mají téměř všechny ženy na celém světě společné – jakmile si sednou, přehodí si nohu přes nohu. Sedí se tak pohodlně a především v sukni nebo šatech zamezíte nechtěným pohledům do intimních míst. Ale sezení s nohou přes nohu je bohužel také velmi nebezpečné pro zdraví.

Nervy trpí

Kdo se domnívá, že při přehození nohy trpí především ta spodní, tedy ta, která nese větší zátěž, se hluboce mýlí. Také u horní nohy dochází k poškozením, protože v zadní části kolene vede důležitý nerv – nervus peroneus. Pokud je ale hodně dlouho nebo příliš silně stlačován, dochází k ochabování lýtka a chodidel a při nevratném poškození hrozí ochrnutí chodidel nebo prstů. 

Krevní tlak stoupá

Jako jsou uškrcené nervy, jsou stlačené i žíly a nemohou tak transportovat k srdci dostatek krve. Následkem musí jejich práci převzít jiné cévy, které jsou pak nadměrně namáhané – a vzniká vysoký krevní tlak. Ten sice hned zase klesne, jakmile si znovu dáte nohy vedle sebe, ale není vyloučeno, že takové přetížení nemůže krevní cévy poškodit trvale.

Hrozí křečové žíly

Jen samotným dáváním nohy přes nohu podle expertů křečové žíly nevznikají. Ale pokud patříte díky nadváze, genetické predispozici nebo těhotenství do rizikové skupiny, měli byste být opatrní. Další tlak, který by cévy musely vydržet, tak může vést k vážným zdravotním potížím.

Držení těla se zhoršuje

Překřížené nohy nejsou pro tělo přirozená poloha. Pokud ale sedíte v takové poloze denně, riskujete křivá záda a špatné zakřivení pánve. Už tohle jsou závažná poškození, ovšem dalším následkem může být nadměrné namáhání šlach a pojiv a také dlouhodobé bolesti zad. 

Pokud tedy během dne hodně sedíte, dbejte na to, abyste seděli aktivně – to znamená, abyste si nohy pokládali raději vedle sebe než přes sebe, a snažili se co možná nejčastěji alespoň postavit nebo ještě lépe projít.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat