Nicnedělání vyžaduje každodenní trénink

Nicnedělání je nejlepší nápad v historii. Jak se naučit jednu z nejtěžších disciplín života – totálně vypnout?

Malé varování hned na začátku – vůbec není jednoduché – nic nedělat, a přitom nevypadat směšně. Kdo něco dělá, má na své straně pochopení. Kdo nedělá nic, je pod tlakem vlastní potřeby omlouvat se. Údajně si člověk musí nicnedělání zasloužit. Nejdříve práce, a pak lenošení.

Nicnedělání je odborná činnost a vyžaduje denní trénink

Nedělat nic se vám nepřihodí jen tak. Úspěšné lenošení vyžaduje koncentraci a také špetku pověstného štěstí. V zásadě není nicnedělání to, co by se mohlo zdát. Právě naopak! Nicnedělání je činnost. Dokonce (pra)činnost, kterou jsme uměli všichni, ale v průběhu let tuto schopnost ztratili. Není to jako jízda na kole – že se jí jednou naučíte a už nezapomenete. Nicnedělání vyžaduje pravidelný trénink! Kdo poctivě netrénuje, místo lenošení upadne do melancholie.

Jak trénovat správně?

Existuje velká spousta důvodů, které nám v nicnedělání brání. Tady je pět důležitých bodů, které vám překážky na cestě k odpočinku pomohou uklidit.

Nicnedělání si dovolte

Prokrastinaci jako formu ne-produktivity si dovolíme všichni. Při přesouvání důležitých úkolů jsme sice neproduktivní, ale často je to na úkor pocitu viny. Zbavte se ho – pak bude lenošení mnohem větší zábava.

Vypěstujte si sebevědomí

Nemoc západního světa – hon za zlepšením v jakékoli oblasti života, krmený pocitem, že nejsme stále ještě dost dobří. Uvědomte si, že už teď jste milovanou, naprosto kompletní osobou. Pak vám půjde lenošení mnohem lépe.

Soustřeďte se na to důležité

Když nevíme, co je doopravdy důležité, jak potom máme přizpůsobit svoje jednání? Jen jasným soustředěním na to důležité najednou zjistíte, kolik nedůležitých činností naplňuje váš den a tím i celý život. Stačí jen trochu život přehodnotit – třeba stačí stříhat živý plot jen jednou za měsíc? A se získaným časem pak můžete – nedělat nic.

Pochopte sílu nicnedělání

Po několika chvilkách lenošení mu určitě přijdete na chuť. Zjistíte, co znamená úplně vypnout. A tím si lenošení začnete i více vážit. Dávejte ale pozor, abyste se nedostali do stavu, že už kromě lenošení nebudete chtít dělat nic.

Meditace je nejvyšší forma nicnedělání

Zkuste si napustit vanu a k tomu si dát třeba sklenici vína. Takové lenošení už zažil asi každý. Ale největší umění nicnedělání je meditace. Čím méně děláme, tím větší je náš odpočinek. Nezapomínejte žít, nemusíte zaplnit každou minutu nějakým významem. Hudbu taky neposloucháte rychle, abyste už byli na konci...






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat