Noční sovy jsou náchylnější k rakovině

Asi není nikdo, kdo by z onkologických onemocnění neměl až mrazivě děsivý respekt. Jak jejich pravděpodobnost snížit? Začněte tím, že budete chodit dřív spát!

Noční sova? Ranní ptáče? K jaké kategorii se hlásíte vy? Dobře si to promyslete, protože pokud chodíte pozdě spát a ráno brzy vstáváte, nemusejí vás čekat zrovna optimistické vyhlídky. Ono se totiž za ponocování platí. A hodně draze.

Pozor, už je čas!

Lidské tělo je předurčeno k tomu, aby ve dne bdělo a po setmění spalo. Nelíbí se vám to a jste proti? Vyčítat to můžete přírodě nebo evoluci. To jejich zákony a pravidla vás „tlačí“ k tomu, abyste nepokoušeli cirkadiální rytmus a ulehli pěkně „se slepicemi“. Když to neuděláte, vaše vnitřní hodiny se octnou ve stadiu rozladění, frustrace a zmatku. A to je přesně ten okamžik, kdy se objevují více či méně závažné problémy.

Pomoc, tloustnu a mám pupínky!

Změny ve spánkových fázích negativně ovlivňují psychiku, vzhled pokožky, metabolismus, krevní tlak i činnost kardiovaskulárního systému. Špatný vliv mají i na produkci a samotné působení hormonů, kvůli čemuž se stáváte výrazně náchylnější k rakovině. K takovému názoru došli na základě svého výzkumu američtí vědci ze Stanfordské univerzity, kteří se v tiskové zprávě neváhali podělit i o detaily.

Kdo ponocuje, riskuje karcinom

V těchto materiálech byste se dočetli, že nad narušeným cirkadiálním rytmem jako první „zapláče“ hormon melatonin, neboť jeho úroveň dramaticky klesne. Abyste si o závažnosti situace udělali jasný obrázek, je třeba zmínit, že melatonin nehraje důležitou roli jen v kvalitním spánku. Potlačuje totiž i účinky škodlivých volných radikálů a zpomaluje výrobu estrogenu, jehož nadbytek může rakovinu spustit. Na seznamu ohrožených druhů je kvůli tomu, že jste vzhůru do časných ranních hodin, i hormon kortizol.

Ten zase, tedy kromě jiného, reguluje činnost imunitního systému. Je tedy jasné, že s jeho omezenými funkcemi i množstvím riziko onkologických onemocnění opět narůstá. Spánková deprivace se podle vědců ze zmíněné univerzity podepisuje také na inzulínu. I jeho rezistenci si dávají do souvislosti s rozvojem rakoviny, stejně jako diabetu. Otázka tedy zní – zamyslete se znovu, vážně je vám milejší být noční sovou? I za takovou cenu?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat