Možné důvody neustále studených nohou

Zase je vám zima od nohou, což už začíná být poněkud otravné? Možná vám chybí železo a vitamin B12. Nebo je to vizitka nějakého hluboko skrytého zdravotního problému. Každopádně vás rozehřeje olejová masáž i terapie zeleným čajem.

Zase tu máme podzim a s ním i sezonu tlustých ponožek, které jsou asi nejvyhledávanější první pomocí pro věčně studené nohy. Jenže co když jejich permanentní chlad není důsledek momentálního počasí, ale má zcela jinou příčinu?

Krevní oběh nefunguje, jak má 

Důvodů, proč dolní končetiny „mrznou“, je víc. Tím nejčastěji zmiňovaným je špatně fungující krevní oběh. Tento problém může spustit sedavý životní styl a kouření, ovšem zhoršená cirkulace nejvzácnější tekutiny mnohdy ukazuje i na onemocnění srdce. Dalším pachatelem bývá psychická zátěž, která tělo „nutí“ pumpovat adrenalin do krevního řečiště, čímž dochází k zúžení cév na perifériích. Svou roli zde sehrávají také nutriční nedostatky. Jaké a proč?

„Nejen nedostatek železa věstí pořádný problém, i nouze o vitamin B12 s sebou nese následky v podobě neustálé zimomřivosti, necitlivosti a nízké hladiny energie. Jedincům, kteří se nemohou zahřát, doporučuji zvýšit příjem těchto látek, a to prostřednictvím masa, listové zeleniny, luštěnin, vajec a mléčných výrobků, nebo doplňků stravy s jejich obsahem,“ vysvětluje americká lékařka a zároveň výživová poradkyně Alyssa Tucci. Tím ovšem výčet pachatelů stále ještě nekončí.

Co všechno může za tyto trable? 

Dlouhodobý pocit studených nohou může pocházet i od nervových poruch, narušené aktivity štítné žlázy, syndromu chronické únavy nebo diabetu. Podle výše jmenované zdravotnice k němu přispívá i častá konzumace alkoholu či obyčejná dehydratace. Jak si ale „pořídit“ zase teplo a cítit se lépe?

Řešení, která rozproudí krev v žilách

Samozřejmě si můžete dát horkou vanu, což je velice příjemná záležitost. Doporučuje se i popíjení zeleného čaje, který na krevní cirkulaci pozitivně zapůsobí. Hodně udělá také konzumace pikantních potravin, kupříkladu chilli papriček a zázvoru. Dolní končetiny patřičně rozehřeje i masáž rozehřátým olejem. Zkusíte to s olivovým nebo raději kokosovým?






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat