Pití čaje má svá důležitá pravidla

Není čaj jako čaj. Jinak se vyrábí, pěstuje, ale i pije. Některé jsou vhodné k snídani, jiné by zase neměly pít děti. Jak se v tom ale vyznat a proč není jedno, kdy a jaký čaj pijeme?

Zelený čaj

Zelený čaj má spoustu pozitivních vlastností. Jeho konzumace je prevencí proti diabetu a chorobám srdce, snižuje hladinu cholesterolu a pro vysoký obsah antioxidantů, pomáhá našemu tělu zbavovat se škodlivin. Tento čaj však nelze pít v rámci denního pitného režimu, protože naše tělo dehydratuje. Je nutné k němu pít i čistou vodu. Také obsahuje kofein, proto není příliš vhodný pro děti.

Díky obsahu kofeinu nám zelený čaj může nahradit šálek kávy. Ani jeden z nápojů však není vhodné pít po ránu, ačkoli je na to většina populace zvyklá. Tělo je za noc dehydratované a zelený čaj by stav jen podpořil. V kombinaci s kofeinem byste si tak mohli zadělat na bolesti hlavy. Raději si ho nechte na dobu svačiny nebo oběda, kdy povzbudí vaší mysl, ale také metabolismus, který tak začne lépe spalovat tuky.

Černý čaj

Mnoho lidí černému čaji příliš neholduje, ale je to trochu škoda, protože právě černý čaj dokáže udržet naše střeva a žaludek v rovnováze a při respiračních chorobách usnadňuje vykašlávání. Ale pozor! Stejně jako zelený čaj, obsahuje i ten černý kofein, takže buďte opatrní, pokud ho potřebujete podat dětem, například při dietách, které jsou nezbytné při střevních potížích. Určitě je nutné pít k němu hodně vody.

Pozor si dejte také na jeho barvu. Černý čaj má sklon barvit nám zuby dohněda, což lze v domácích podmínkách napravit jen velmi těžko.

Bylinný čaj

Bylinkové čaje jsou pro děti rozhodně lepší volbou než všechny ostatní. Kopřivový, meduňkový nebo heřmánkový rozhodně našemu tělu prospěje. Každá bylinka má své specifické vlastnosti a účinky na naše tělo. Některé nás povzbudí, jiné pomohou usnout. Výběr necháme na vás, ale buďte opatrní, některé byliny jsou skutečně silné. Bylinný čaj s guaranou skvěle po ránu nabudí náš mozek a večer zase zklidní šálek meduňkového nebo třezalkového čaje.

Ovocný čaj

Ovocný čaj má výhodu především v tom, že neodvodňuje naše tělo. Můžete ho tedy v neslazené formě pít celý den a nahradit jím velkou část pitného režimu. Pro děti je taktéž neškodný. Ale v nadměrné míře může překyselovat organismus. Lze jej pít v kteroukoli denní dobu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat