Vegani mají dobré předpoklady pro pevné zdraví

Chcete se dožít požehnaného věku? Receptem na dlouhověkost by podle některých odborníků mohlo být veganství. Co všechno to obnáší a čeho byste se museli vzdát?

Veganství a vegetariánství? Nezasvěcenému tato slova možná zní podobně, ne-li stejně. Ovšem zásadní rozdíly mezi těmito styly stravování tu přece jen jsou. A rozhodně ne malé. Zatímco vegetarián je motivovaný myšlenkou nezabíjet živé tvory pro lidskou obživu a vzdává se „pouze“ masa, pro vegana jsou tabu naprosto všechny živočišné produkty, a to včetně vajec, mléka, mléčných výrobků i medu. Může být něco takového ale zdravé? A jsou na tom lidé, kteří vyznávají jedno či druhé, lépe než obyčejní „všežravci“, kterých je stále většina? Tak tahle hádanka je už rozluštěná.

S jídlem roste chuť. Nebo ne?

Podobnou otázku si totiž nedávno položili kalifornští vědci působící na Loma Linda University School of Public Health. Do svého výzkumu zahrnuli celkem 840 jedinců z řad veganů, vegetariánů i těch, kteří jedí všechno bez ohledu na původ i složení. Všem respondentům pak vědci odebrali vzorky krevní plazmy, moči i různých tělesných tkání, aby je důkladně prozkoumali pomocí nejmodernější techniky ve svém vědeckém centru. Už po analýze několika prvních odběrů bylo jasné, kdo má v této pomyslné soutěži tak trochu navrch.

Maso? Ne, díky!

Experti totiž u veganů oproti jejich kolegům vegetariánům a „všežravcům“ objevili vyšší hladiny „lepších“ biomarkerů. Jen pro vysvětlenou – biomarkery jsou využívány k posouzení zdravotního stavu a předpovídání budoucích onemocnění. Technicky vzato je takový biomarker i tělesná hmotnost člověka, krevní tlak nebo třeba tendence k přejídání, neboť od toho se mohou odvíjet další a další potíže. Právě vegané na tom s biomarkery byli ze všech dobrovolníků nejlépe a ostatní strávníky tak nechali daleko za sebou. To odborníky přivedlo k myšlence, že jsou to oni, kdo mají nejlepší předpoklady k pevnému zdraví, nejnižšímu riziku chronických onemocnění a dlouhověkosti. Ale proč?

Co sousto, to prospěch

Odpověď hledejte v jejich stravování, pochopitelně. Vzhledem k faktu, že vegan odmítá veškeré živočišné produkty, nezbývá mu nic jiného, než konzumovat ovoce, zeleninu, obiloviny, luštěniny, ořechy, semena, houby, byliny, koření a mořské řasy. Takový jídelníček nabízí dostatek vitaminů, minerálů, aminokyselin, proteinů, antioxidantů a zdravých tuků, což z něj pro zachování zdraví dělá tu nejlepší „medicínu“. Tedy alespoň podle vědců.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat