Dlouhé sezení zvyšuje riziko inkontinence u žen

Inkontinence trápí většinu žen po šedesátce. Stále častěji a stále větší procento mladších žen zažívá podobný problém. Ženy mají kratší a širší močovou trubici, takže k inkontinenci mají vrozené dispozice. Když se k tomu připočte poškození při porodu, obezita či menopauza, riziko inkontinence se výrazně zvýší. Podle skotských vědců ale může za nárůst počtu žen s touto potíží také sedavý životní styl. Dlouhé nepřerušované sezení během dne riziko inkontinence zvyšuje.

„Zjistili jsme, že ženy, které trpí urgentní inkontinencí, seděly výrazně déle než ženy bez inkontinence, prokázali jsme jasný vztah mezi oběma faktory. Bez ohledu na to, kolik vážíte nebo jak jste staří, pokud sedíte v kuse déle než osmnáct minut, pak začnete trpět hyperaktivním močovým měchýřem, ačkoli není jasné proč. Teď, když víme, že mezi sezením a inkontinencí je přímý vztah, mohl by pohyb a omezení času, kdy sedíte, pomoci jako prevence inkontinence, hlavně v případě urgentní inkontinence,“ míní profesorka Joanne Booth z Caledonian University v Glasgow.

Pokles pánevního dna

Za samovolný únik moči jsou často zodpovědné pokles či rozvolnění pánevního dna, které jsou způsobeny například porodem nebo hormonálními změnami. Během těhotenství a porodu dochází k ochabování pánevního a břišního svalstva, a tak jsou problémy s únikem moči u žen po porodu poměrně častým jevem. Jinak je tomu v období středního věku, kdy se s hormonálními změnami snižuje i elasticita orgánů a dochází k jejich atrofii.

I dlouhé sezení oslabuje svaly pánevního dna. A nejen to, ženy s velmi oslabenými svaly pánevního dna mají také častěji potíže při sexu.

Cvičení i operace

Na „drobné“ potíže v podobě slabého úniku moči při kýchnutí, kašli, zvedání předmětů, námaze či po porodu, často pomůže pravidelné cvičení. Pomalé cviky na posílení svalů pánevního dna spočívají ve stažení svalů, držení tohoto stahu nejméně 10 vteřin a následném uvolnění. V tomto případě se bavíme o řešení stresové inkontinence, která je u žen nejrozšířenější.

Existuje však také inkontinence urgentní, jejíž projevy už fyzioterapií řešit nestačí. Týká se především žen vyššího věku, ale setkat se s ní můžeme i u mladších pacientek. Jde o hyperaktivitu močového měchýře, kdy je únik moči natolik silný, že ženy mnohdy ani nestihnou na toaletu doběhnout. Nutkavý pocit k močení je prakticky stálý a nutí ženu chodit na toaletu každou chvíli. Takový stav je nejjednodušší řešit chirurgicky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat