Skupiny lidí dle denního biorytmu

V populární kultuře se poměrně dobře zabydlelo dělení lidí na skřivany a sovy podle jejich biorytmů. Zjednodušeně řečeno první skupina brzy ráno vstává a brzy večer uléhá. Druhá ráda ponocuje a má problém vstát před devátou, takže celospolečenský režim dne více nahrává první skupině. Podle australské psycholožky Olivie Arezzol je tato typologie nepřesná. Lidé se dělí na čtyři skupiny podle biorytmů a typu spánku. Ona přitom pojmenovává tyto skupiny jako delfíny, vlky, medvědy a lvy.

„Vycházíme z individuálních cirkadiánních rytmů neboli z toho, jak je naprogramován ve vašem těle cyklus bdělosti a spánku,“ vysvětlila Arezzol deníku The Mail.

Medvědi

Medvědů je podle ní v populaci asi pětapadesát procent. Tito lidé většinou vstávají za úsvitu a začnou být unavení hned po západu slunce. Čili řídí se světlou částí dne a nejaktivnější jsou mezi osmou ranní a jednou odpolední. „Po obědě jsou nejméně produktivní. Je proto nejlepší, když začnou pracovat dříve, aby mohli co nejdříve skončit,“ tvrdí Arezzol. Medvědi ale dobře spí a mají poměrně stabilní hladinu energie.

Vlci

Vlci jsou v podstatě nočními sovami, jsou nejproduktivnější při práci a myšlení brzy odpoledne a večer po šesté. Jenže mají velký problém vstát brzy ráno, takže ideální je pro ně povolání, které začíná nejdříve v deset. Hodí se také do showbyznysu, protože jim vyhovuje ponocování. Těchto lidí je v populaci asi patnáct procent. Vlci dokážou ze sebe vydat najednou velmi mnoho energie, ale pak také tvrdě a dlouho spát.

Lvi

Naopak lvi jsou něco jako skřivani. Vstávají ještě před rozedněním, často již po páté hodině a jsou schopni cvičit a skvěle jim to myslí. Dopoledne patří jim a srší energií, ale už kolem čtvrté odpoledne jsou bez energie a v devět večer v posteli. Takto vyhraněných je opět jen kolem patnácti procent populace.

Delfíni

Něco kolem deseti procent populace zaujímají delfíni. Ti trpí obecně nespavostí, mají lehký spánek, snadno je kdeco podráždí a odpoledne neudělají žádnou práci. Nejvýkonnější jsou mezi desátou dopolední a druhou odpolední. Ráno po probuzení a kolem odpoledních hodin po práci jsou často unavení. Ale večer mají zase problém usnout. Těmto lidem vyhovuje flexibilní práce, kterou můžou vykonávat v různých částech dne podle toho, jak se zrovna cítí.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat