Zvuky přírody mají relaxační účinky na psychiku

Procházka na čerstvém vzduchu vás pokaždé úžasně uklidní, ale bohužel si ji nemůžete dopřát tak často, jak byste chtěli? Nevadí. Pusťte si doma šum stromů nebo potoka. Zrelaxujete se stejně, a navíc nemusíte nikam chodit!

Že pobyt v přírodě harmonizuje mysl, je všeobecně známá věc. Čerstvý vzduch, vůně stromů i obklopující zeleň podle vědců zvyšuje hladinu hormonu serotoninu v mozku, což má na zlepšení nálady i útlum úzkostí zásadní vliv. Jenže řekněme si upřímně – kdo má v dnešní době čas, aby se každé odpoledne procházel po lese a nasával jeho zázračnou atmosféru? A jsme u toho. Nicméně poněkud překvapivě se ukázalo, že mocné působení ekoterapie si prý můžete užít i v pohodlí domova. Na jaké podmínce to závisí?

Neruš. Poslouchám a relaxuji!

Britští vědci působící na lékařské fakultě Brighton & Sussex Medical School přišli na zajímavý způsob, jak si pomocí přírody zharmonizovat pocuchané nervy i bez nutnosti fyzické aktivity a vizuálních vjemů. Celé tajemství spočívá v pouhém poslechu jejích zvuků! Třeba takové šumění stromů, moře či deště, tekoucí potok, hvízdání větru – to všechno působí na mozek jako rajská hudba, která s každým tónem přináší klid, mír a pocit nebeské relaxace. A nejlepší na tom pochopitelně je, že si tyto zvuky můžete pustit kdykoli a kdekoli. Vypadá to podle vás až moc jednoduše na to, aby to vážně fungovalo? Důkazy, které účinnost této metody potvrzují, zní hodně přesvědčivě.

Ticho sice léčí, ale neplatí to vždycky

Odborníci z výše zmíněné vzdělávací instituce do svého výzkumu zahrnuli několik stovek dobrovolníků, které rozdělili do skupin podle toho, jak moc se v běžném životě stresují. Všem pak pouštěli nahrávky z přírodního i městského prostředí, přičemž monitorovali jejich mozkovou aktivitu i srdeční frekvenci. Jaké závěry to přineslo? Jedinci, kteří před zahájením pokusu vykazovali největší nervozitu, se dočkali nejvyšší míry uklidnění právě při poslechu naturálních zvuků. Na základně těchto poznatků experti došli k názoru, že příroda nesmírně uklidňuje, i když jí jen „nastavíte ucho“. Co si dnes pustíte vy – vidíte to na déšť, vítr nebo to šumění moře?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat