Každodenní rutina diabetika

Diabetes je nemoc na celý život a diabetici s ní musí žít 365 dní v roce. Která pravidla musejí dodržovat? Zvládli byste to?

3 pravidla jídelníčku

Pro správnou hladinu cukru v krvi je důležité

  • jíst pravidelně – tedy, jíst pravidelně v přiměřeném množství;
  • jíst zdravější potraviny – zařadit dostatek vlákniny (celozrnné potraviny, zeleninu), z jídelníčku, pokud možno, vyloučit uzeniny a sladkosti;
  • používat zdravější postupy vaření – místo fritovacího hrnce dát přednost smažicímu papíru (vydrží vyšší teploty než pečicí) nebo teflonové pánvi.

„Pravidla pro osoby s diabetem platí i pro osoby bez diabetu, protože při nedodržování zdravého životního stylu (výše uvedených pravidel) se mohou diabetiky stát,“ říká nutriční terapeutka Bc. Vladimíra Havlová.

Pohyb ano, ale jaký?

Diabetici musejí být opatrní nejen na to, co jedí, ale také jak se pohybují. Pohyb je přitom důležitý pro:

  • nižší hmotnost
  • hladinu cukru v krvi
  • lepší náladu.

Dalo by se říci, že ho není nikdy dost. Vhodné jsou například chůze, chůze s holemi, jízda na kole nebo plavání. Počítají se ale i práce na zahradě nebo úklid. Druh pohybu raději prodiskutujte s ošetřujícím lékařem a fyzioterapeutem.

Píchnutí je rutina

Měření glykemie (hladiny cukru) v krvi nebo injekční léky jsou pro mnoho diabetiků běžnou součástí života – někomu stačí kontrola glykemie 1krát za 10 dní, jiný bere glukometr do ruky několikrát denně. Přesto platí, že pokrok je obrovský. „Ke klasickým glukometrům přibyly další způsoby kontroly glykemie a u léků nahradila běžné injekce předplněná injekční pera, která se velmi jednoduše používají. Injekční forma přitom neznamená pouze inzulin. V aplikačních perech jsou i jiné léky, například inkretiny, které nasazujeme po selhání tabletové léčby. Některé se užívají 1krát denně, jiné pouze 1krát týdně,“ říká diabetolog prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc. z IKEM.

Hubnutí jako součást léčby

Novinky se objevují i v oblasti léků. Ty se teď už zaměřují nejen na hladinu cukru v krvi, ale také na další komplikace, které s cukrovkou souvisejí. Do této skupiny patří i léky nahrazující přirozeně se vyskytující hormon GLP-1. „GLP-1 agonisté nejen že upravují hladinu cukru v krvi, ale zároveň pomáhají chránit srdce, cévy a ledviny i snižovat hmotnost. Jsem rád, že si v případě potřeby a při nesplnění kritérií ze strany pojišťovny na ni stále více pacientů přispívá. Pro řadu diabetiků je však tato léčba stále velmi drahá, zejména pokud by si ji měl plně hradit sám,“ upřesňuje prof. Haluzík. Stále ale platí, že k léčbě je třeba přidat zdravý životní styl.

Horečka? Kontrola nutná!

Horečka, zvracení, nechutenství, průjmy – to vše jsou příznaky, které pro lidi s diabetem znamenají nebezpečí. Při horečce se zhoršuje citlivost na inzulin a hladina cukru v krvi se může zvýšit. V případě léčby inzulinem, ale i tabletami, se může stát, že hladina naopak klesá. Proto by si měli diabetici měřit hladinu glykemie v krvi 1krát za 4–6 hodin.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat