Podivné příznaky těla ve stresu

Možná si myslíte, že vás stres neovládá a máte ho tak plně pod kontrolou. Jenže člověk míní a život mění. Skutečně nejste pod tlakem? Kromě typické nespavosti, bolestí hlavy a bušení srdce se napětí projevuje i méně známými příznaky, z nichž některé rozpoznají pouze vaši nejbližší!

Když se před důležitou pracovní schůzkou kupříkladu zpotíte, neznamená to nic vážného. Tělo zareagovalo na stres. Problém však nastává, když nejde o situační potíže, ale chronické chování dlouhodobě ovlivňující fyzický i psychický stav. A tiché, skoro až neviditelné známky toho, že jste ve stresu, bývají stejně zákeřné jako ty typické. Na co byste si i vy měli dávat pozor?

Neudržíte oči otevřené

Ať děláte, co děláte, přepadá vás únava. Dokonce i tak veliká, že si při práci u počítače na pár minut zdřímnete. Když ona jsou ta oční víčka tak těžká! Nedají se udržet. Bohužel, stres se nabízí jako jedna z odpovědí.

Jste velmi emotivní

Když zažíváte mnoho emocí najednou – vztek, frustraci, osamělost, strach, tělo to vyhodnotí jako útok na váš systém. Cítíte tlak na hrudi i chaos v myšlenkách, nemůžete se vůbec na nic soustředit. Navíc vás rozhodí každý dotaz, požadavek, připomínka… Ačkoli nemáte pádný důvod, vybuchujete jako sopka. Smějete se, pláčete, cítíte zlost (kolikrát všechno v jeden okamžik). Prostě taková všehochuť.

Zamrzáte

Strach a úzkost paralyzují, takže sami sebe můžete přistihnout, že během pracovního úkolu, který vás již týdny zatěžuje, zůstanete pár minut nehybně stát nebo sedět. Jste ztuhlí, v krku vám visí i onen pověstný „knedlík“ a najednou se nějak nemůžete pohnout z místa. Vítejte v klubu vystresovaných.

Dolézáte

Další méně známou stresovou reakcí je touha spolupracovat nebo se podřídit své hrozbě, ať už je jakákoli. V praxi to znamená, že trápí-li vás šéf nebo partner, a čelíte hádce, radši mu ustoupíte a uspokojíte reakci jednoho či druhého, jen aby se vypětí stalo snesitelnější. Vlastně podlézáte ve snaze zkrotit své skutečné emoce (strach, úzkost a podobě), abyste se konfliktu vyhnuli. Postupně se však všechno hromadí a ve vás se vytváří skládka emočního odpadu.

Během spánku skřípáte zuby

Rána jsou pro vás a váš protějšek náročná. Hned po probuzení dostáváte ledovou sprchu. „Už zase to skřípání zubů! Udělej s tím něco, tohle se nedá!“ Stav, který se odborně nazývá bruxismus, přímo souvisí se stresem a emoční stabilitou. A většinou si ho jako první všimnou právě partneři. Proto na jejich výtky berte zřetel.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat