Zápach z úst podporuje konzumace cukru

Nevábně páchnoucí dech je jedním z nerozšířenějších problémů mezi lidmi. Ne vždy je to však způsobeno tím, že by si dotyčný nečistil zuby. Problémy s páchnoucím dechem mohou mít totiž původ docela jinde, než v ústech. Další potíž je ta, že lidé často svůj zkažený dech vůbec necítí.

Mezi nejčastější příčiny zápachu z úst patří samozřejmě špatná technika čištění zubů. Plak, který na zubech zůstává, je živnou půdou pro bakterie, které při svém rozkladu způsobují právě onen známý zápach. To samé platí pro mezizubní prostory, ve kterých, pokud se jim dostatečně nevěnujeme, hnijí zbytky jídla. Zubní nit, mezizubní kartáčky, ústní voda a škrabka na jazyk by tedy měla být nedílnou součástí ústní hygieny.

Hned po špatné hygieně, se na druhém místě žebříčku, mezi důvody zápachu z úst, vyskytuje zubní kaz, zánět dásní nebo parodontóza. Pokud tedy o svůj chrup dbáte a čistíte ho poctivě, přesto máte stále dojem, že váš dech zrovna nevoní, vyrazte k zubaři. Pokud ani ten neodhalí v ústech známky možných původců, hledejte příčinu jinde.

Zápach z úst velice často provází cukrovku, zánět trávicího traktu, ale důvodem může být zcela obyčejný hlad. Pokud málo jíte, tělo spustí očistný program, který se vyznačuje právě zápachem dechu. Stejný proces tělo spouští i v případě že bojuje s nějakou nemocí, třeba i s obyčejným nachlazením.

Pijte

Pokud vás trápí zápach z úst, můžete mu předcházet tím, že budete pravidelně pít. Pijte ale zásadně čistou vodu. Cukr obsažený v limonádách a slazených nápojích má zcela opačný efekt.

Pozor na kávu

Po vypití kávy je propláchnutí ústní dutiny čistou vodou ještě důležitější. Káva překyseluje žaludek a díky tomu pak může být zápach o to intenzivnější.

Jezte mléčné výrobky

Potraviny se živou kulturou jsou velmi důležité, pro vytvoření správné mikroflóry v zažívacím traktu, která je důležitá pro svěží dech.

Nekuřte a nepijte

Alkohol i cigarety jsou samozřejmě největším zabijákem svěžího dechu. Snažte se těmto nešvarům vyhýbat.

Nezapomínejte na prevenci

Pravidelná návštěva zubaře je pro zdravý chrup a svěží dech naprosto klíčová. Mnoho lidí se k ní bohužel uchyluje, až když má nějaký problém, což je pochopitelně pozdě. Nevyhýbejte se proto preventivním prohlídkám.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat