Pro pevné zdraví si zanadávejte

Ačkoli z pohledu etikety je sprostá mluva absolutně nepřípustná, jsou situace, kdy je vhodné vypustit pár ostrých slov v zájmu našeho zdraví. Je však důležité naučit se ulevovat si podobným způsobem tak, abyste pomohli sobě, ale neublížili ostatním. Dávejte však pozor, čeho je moc, toho je příliš.

Prevence mozkových příhod

Podle vědeckých průzkumů je klení účinnou prevencí mozkové mrtvice. Uvolnění střesu a napětí je v případě vyřčení ostřejšího výrazu stejně účinné, jako třeba sport. Mluvíme ale o situacích, kdy zaklejete nad osobním nezdarem, nikoli tehdy, kdy své přátelé častujete oslovením „vole“ za každou větou. V takovém případě nejde o uvolnění nahromaděného stresu, ale o obyčejný zlozvyk, kterého se jen těžko budete zbavovat.

Jedna polovina mluví, druhá nadává

Velmi zajímavým poznatkem vědeckých výzkumů je to, že řeč jako takovou ovládá jiná hemisféra mozku, než ta, která kontroluje vulgarismy. Jistě jste si již všimli, že mezi přáteli vám dělá problém peprnou mluvu občas zarazit, ale při návštěvě míst, kde se musíme chovat slušně, jako by tento nešvar zcela zmizel. Je to způsobeno tím, že když se soustředíme na vážnější témata nebo mluvíme s někým, koho příliš neznáme, zapojuje se právě ta hemisféra, která má na starost jen samotnou řeč. Pokud však máte problém se ovládat i na takových místech, bylo by vhodné navštívit odborníka. Případně můžete poprosit kolegy, aby vás na nevhodné výrazy upozorňovali a donutili vás tím se krotit.

Pozor na oslovení

Je zcela normální, když člověk kleje ve chvílích, kdy se mu něco nedaří nebo je naštvaný. Dávejte si však velký pozor, pokud se s někým hádáte nebo jen nesouhlasíte s jeho názory. V takových chvílích byste se měli vyvarovat všech hrubých nadávek. Každé vulgární oslovení může napáchat ve vztahu mezi vámi a druhou osobou velké škody, které jsou často nevratné. Jakýmkoli hrubým oslovením partnera nebo blízkého přítele jim dokazujete, že k nim nechováte patřičnou úctu. Pokud už máte potřebu nadávat, nesměřujte nadávky na protivníka. Ačkoli pro vás v danou chvíli nic neznamenají, druhá strana je nemusí přejít tak snadno, jako vy. 

Jaký je závěr?

Nadávání je obecně vcelku prospěšné. Pomáhá nám zbavit se napětí a uvést se rychleji do klidu. Nicméně by jejich vyslání nikdy nemělo mít konkrétní adresu. Ulevte si, když něco rozbijete nebo se vám nedaří, ale při hádkách raději držte jazyk za zuby.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat