Jedno jablko denně snižuje krevní tlak

Stravou a životním stylem lze tlak krve ovlivnit více než užíváním léků. Bohužel lidé ještě stále raději spoléhají na tablety mající nežádoucí vedlejší účinky, než by bojovali s vlastní leností a zlozvyky, a pozitivně tak ovlivnili zdraví bez vedlejších negativních účinků. Kardiologové z Norfolku ale prokázali, že strava bohatá na polyfenoly sníží krevní tlak stejně účinně jako léky. Osoby konzumující šálek zeleného čaje a jedno jablko denně, mají v průměru o čtyři milimetry rtuti nižší tlak.

Tlak krve se uvádí v milimetrech rtuti na stupnici měřidla. Ideální hodnota je 120 milimetrů systolického a 80 milimetrů diastolického tlaku. Konzumace potravin bohatých na polyfenoly, krom čaje a jablek třeba také kakaa, borůvek či jiného bobulového ovoce, pomáhá udržovat tlak v normálním rozmezí.

„Tato studie nám poskytuje objektivní důkazy o vztahu mezi flavanoly, které se vyskytují v čaji a některých druzích ovoce, a krevním tlakem. Tato studie potvrzuje výsledky jiných studií o vlivu stravy na tlak krve a dokazuje, že stejných výsledků může být dosaženo pravidelným přísunem flavanolů,“ tvrdí doktor Gunter Kuhnle z University of Reading.

A jaké další potraviny můžete zařadit ke snížení krevního tlaku?

Mrkev

S tímto oranžovým patronem dobré kondice nemůžete šlápnout vedle. Mrkev je totiž napěchována draslíkem, který je klíčový pro udržování rovnováhy elektrolytů a tekutin v buňkách těla. Kromě toho pomáhá snižovat vysoký tlak, přičemž se podílí i na rozkladu glukózy (jednoduchý cukr označovaný jako krevní cukr). Tento minerál ovlivňuje také aktivitu svalů, povzbuzuje peristaltiku střev a blahodárně působí na celý kardiovaskulární systém. Tlumí však i nežádoucí účinky nadměrné konzumace soli, což je jistě dobrá zpráva. Nebo ne?

Med

Že včelím produktem lze léčit, to je všeobecně známá věc. Chřipka, nachlazení, záněty dýchacích cest, zácpa. S nimi si med snadno poradí, a to s elegancí sobě vlastní. Ovšem pozor, málokdo tuší, že nejstarší sladidlo v dějinách obsahuje látku zvanou acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy, čímž přispívá k léčbě hypertenze. No vida, i toto ochucovadlo se tedy vyplatí povolat do akce!

Kapusta

Chcete-li si pojistit zdraví, nevykazujte ze své stravy ani opomíjenou kapustu. I ona může situaci o něco zlepšit! Tenhle zelenáč totiž nabízí neskromné množství kyseliny alfa-linolenové a buněčných oxidantů. Nouzi však nemá ani o vlákninu, vitaminy a minerály. Kombinace těchto cenných živin má protizánětlivé vlastnosti, a navíc mění viskozitu krve, což může tlak normalizovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat