Nadměrná konzumace fruktózy může uškodit

Fruktóza je zajímavý druh jednoduchého cukru. Vyskytuje se přirozeně v ovoci či medu a člověku velice chutná. Ale na rozdíl od glukózy ji buňky neumějí využívat přímo jako zdroj energie, své palivo. Nicméně fruktóza je stavebním prvkem tuků, tedy zásob na zimu. A protože je jí v přírodě nadbytek častěji v létě a na podzim, evoluce v mozku vypěstovala silnou touhu po tomto ovocném cukru. Aby ho lovci sběrači upřednostňovali, a rychle si tak před zimou vytvořili zásoby tuku. Dnes na to ale doplácíme. Máme možnost doslova se udávit fruktózou, což vede nejen k obezitě a diabetu typu 2, ale také k agresivnímu chování, hyperaktivitě a poruše pozornosti.

Podle vědců z University of Boulder totiž v mozku existuje nervová dráha, která po stimulaci fruktózou začne podporovat svého majitele ve snaze dělat si zásoby (na zimu) a ukládat si v těle tuk. Jenže během milionů let evoluce, kdy jsme byli lovci sběrači, se nepočítalo s nadbytkem fruktózy. A tak není zmíněná dráha kalibrována na situaci, kdy člověk sní fruktózy moc. Jakmile se tak stane, nervové dráhy se zblázní a začnou být hyperaktivní. A to se projeví v chování jedince, může vést k rozvoji poruchy pozornosti s hyperaktivitou, agresivity a dalších psychických problémů.

Ne/vhodné sladidlo

Fruktóza se dnes používá jako sladidlo v potravinářství, především při výrobě cukrovinek, ale je také ve všech slazených mléčných výrobcích. Je také polovinou molekuly sacharózy (řepného a třtinového cukru), druhou tvoří glukóza, takže při konzumaci řepného a třtinového cukru se fruktóza uvolňuje během štěpení molekuly sacharózy.

Lidé na Západě dnes konzumují asi čtyřicetinásobek fruktózy, který byl dostupný ve stravě před třemi sty let.

„Poruchy chování jsou běžné a často spojovány s obezitou a západním jídelníčkem… Fruktóza snížením energie v buňkách vyvolává touhu po shánění potravy, podobně jako při hladovění. Tato reakce stimuluje také k riskantnímu chování, impulzivitě, vyhledávání nového, rychlému rozhodování a dokonce agresivitě, aby si tělo zajistilo dostatek potravy a přežilo. Takže nadměrná aktivace této dráhy může vést k impulzivnímu chování,“ míní autor studie doktor Richard Johnson z University of Colorado.

Jídelníček bez fruktózy zrychlí metabolismus už po osmi dnech

Všechny slazené a ochucené mléčné výrobky, šťávy a limonády, cukrovinky a sladké pečivo obsahují spoustu fruktózy. Pokud chce člověk začít hubnout, musí se zbavit všech těchto potravin. Už po osmi dnech se jeho metabolismus zrychlí a on začne hubnout.

A po více než týdnu na dietě bez fruktózy se také výrazně zlepší hladina cholesterolu v krvi, sníží krevní tlak a zlepší hladina tuků v játrech.

„Odstraněním fruktózy z jídelníčku lze účinně předejít obezitě, vyléčit ztučnění jater a zlepšit diabetes 2. typu i bez léků,“ tvrdí profesor Jean-Marc Schwarz z Touro University v Kalifornii. Devadesát procent fruktózy přijaté se stravou míří do jater, kde se hned mění na tuk.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat