Zdravý životní styl prodlouží život až o osm let

Zdravý životní styl skutečně prodlužuje život. A ne nijak nevýznamně. Když se jeden a tentýž člověk rozhodne válet na gauči, jíst nezdravé pokrmy, kouřit a nadměrně pít alkohol, umře o osm let dříve než v případě, kdy by pravidelně sportoval, jedl zdravou vyváženou stravu, nekouřil, nepil nadměrně alkohol a vyvaroval se stresu. Vyplývá to z rozsáhlé analýzy životního stylu 480 tisíc dospělých.

Podle odborníků z Leicesterské univerzity je však zdravý životní styl naordinovaný člověku s chronickým onemocněním účinnější než léky. Tedy jedinec, který má chronické onemocnění, ale který začne zároveň sportovat, jí zdravě, nepije, nekouří, dostatečně spí a vyhýbá se stresujícímu prostředí, se může dožít výrazně delšího života než v případě, že tyto zásady zdravého životního stylu nedodržuje.

Největší problém představuje kouření, to zkracuje život o pět až šest let. A když člověk navíc necvičí a kouří, jeho život se zkrátí až o osm let. Platí to přitom bez ohledu na rasu, socioekonomické postavení, tělesnou hmotnost a další významné faktory ovlivňující délku života a zdraví.

„U mužů, kteří mají dvě či více chronických onemocnění, a kteří začnou žít velmi zdravě, to je dodržují všechny podmínky zdravého životního stylu, se život prodlouží až o 6,3 roku,“ tvrdí autoři z Leicesterské univerzity.

Studii publikoval odborný časopis Plos Medicine.

A na co byste se měli zaměřit?

Odpovídá váš jídelníček denní aktivitě?

Čím víc jste aktivní, tím spíš byste se měli zajímat, jestli vašemu tělu poskytujete adekvátní dostatek živin. Aby lidské tělo mohlo fungovat na sto procent, potřebuje stálý přísun makro a mikroživin. Aby se mohly svaly po cvičení zregenerovat, je nutné dodat jim proteiny a vitaminy. Nezapomínejte také na správný pitný režim. Ze začátku si zapisujte do deníku, co během dne sníte a kolik toho vypijete.

Dopřáváte si dostatečně dlouhý spánek?

Optimální délka spánku je velmi individuální a záleží na věku a vytíženosti během dne. Ideální doba spánku odpovídá šesti až osmi hodinám denně, a pokud spíte méně, je čas to změnit. Dopřejte svému tělu dostatek času na odpočinek a regeneraci.

Dáváte si během dne nezdravé svačinky?

Pokud si během dne dopřáváte nezdravé pamlsky a sladkosti, dodáváte svému tělu velké množství kalorií a žádné živiny. Zkuste se proto zamyslet a najít k vašemu mlsání zdravější alternativu, která dostatečně uspokojí chutě, nebude ale obsahovat zbytečné množství kalorií.

Kolik času trávíte v práci?

Pokud trávíte prací více než 50 hodin týdně, je dost pravděpodobné, že si tak zvyšujete hladinu stresu. Zkuste si lépe rozvrhnout pracovní dobu. Díky lepšímu plánování eliminujete promrhaný čas a budete pracovat efektivněji.

Cvičíte dost, abyste dosáhli svých cílů?

Základem vašeho zdraví by mělo být půlhodinové cvičení každý den. Pokud se nechcete jen udržovat, ale toužíte po lepší fyzické kondici, měli byste si najít čas na extra pohybovou aktivitu. 45–60 minut pohybu každý den vám zajistí dostatečnou dobu na zahřátí a vychladnutí a zároveň uvidíte, jak se vaše fyzička bude zlepšovat.

Uplatňujete osobní přístup?

Cvičební a dietní plány by neměly být používány jako univerzální návod. Každý člověk je unikátní a má specifickou stavbu těla, různou rychlost spalování a jiné potřeby. Proto i na stejné cvičení bude každý jedinec reagovat jinak.

Kdyby totiž existovala jednotná rada, jak dosáhnout pěkné postavy, pravděpodobně by se z nás všech stali vrcholoví atleti. Snažte se do vašeho osobního plánu zařadit aktivity, které vás baví a užíváte si je. Najděte si ve svém programu čas na cvičení a pomocí malých cílených změn vylepšete svou zažitou rutinu.

Jste pozitivně naladění?

To, jak se cítíme, ovlivňuje i naši energii, snahu a výsledky. Zůstaňte pozitivní, odhodlaní a myslete na své cíle! Pomůže vám to udržet si motivaci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat