Sociální odstup při sportování v době covidu

Jít se teď zapotit do posilovny není úplně to pravé, protože společenství lidí v uzavřeném prostoru může zvýšit riziko nákazy koronavirem. Nechcete raději spálit kalorie při jízdě na kole nebo turistice? A na co si dát pozor, pokud vyrazíte na tenisový kurt?

Co se týká pandemie, situace je stejná jako na jaře, ne-li o něco horší. Zase se klade důraz na nošení roušek, dezinfekci rukou, opatrnost a hlavně sociální distanci. „Realita je taková, že COVID-19 jen tak nezmizí. Musíme mu přizpůsobit všechno, co běžně děláme, a to včetně cvičení, které je teď nesmírně důležité pro zachování fyzického i psychického zdraví,“ vysvětluje americká specialistka pneumologie Chidinma Chima-Melton, která působí na Kalifornské univerzitě v Los Angeles. Sportovat by se tedy mělo, nejlépe pak venku a v bezpečné vzdálenosti od ostatních lidí. Jaké aktivity tato kritéria splňují?

Turistika. Hurá do lesů a hor

Turistika je skvělý distanční trénink. Když zvolíte správnou trasu, potkáte maximálně pár srnek a zajíců, kteří před vámi raději utečou. A že se procházkou v kopcích nedají vyrýsovat křivky? Ale kuš! Aktivní výdej energie při chůzi v horském terénu s celkovým převýšením 800 metrů činí až 1000 kcal. Zapojíte všechny svaly, nadýcháte se čerstvého vzduchu a skvěle si „pročistíte hlavu“. A to nezní špatně…

Cyklistické sólo

Vhodnou alternativou je i jízda na kole, která je navíc vhodným způsobem dopravy. Pokud si uděláte výlet někam do přírody, riziko nákazy koronavirem bude minimální. Sluší se poznamenat, že cyklistika platí za aerobní cvičení, které zvyšuje tepovou frekvenci, nevyvíjí přílišný tlak na klouby, podporuje růst svalů a přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu.

Tenis. Jen opatrně s míčkem

„Jste-li v bezpečné vzdálenosti a nemusíte si dělat starosti s patogeny a kapičkami dechu druhé osoby, jsou raketové sporty příjemnou možností. Nevýhodou je ale používání stejného vybavení se soupeřem, kupříkladu tenisového míčku. Dbejte na to, aby se nedotkl vašeho obličeje a bezprostředně po ukončení hry si pečlivě umyjte a vydezinfikujte ruce,“ doporučuje výše zmíněná lékařka se specializací na plicní choroby Chidinma Chima-Melton.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat