Potraviny vhodné pro dobře fungující mozek

Vědci v nové studii zjistili, že určité druhy potravin mohou pozitivně ovlivnit náš mozek. Víte, jaké to jsou?

Že je zdravé jídlo dobré nejen pro tělo, ale i pro duši, není žádný div. Ale že určitý způsob stravování může dokonce udržet náš mozek před stárnutím, možná už někoho překvapí. A právě to zjistili skotští vědci v nové studii.

Mozek se věkem zmenšuje

Teď se nemusíte bát – že náš mozek věkem trochu ztrácí na objemu a velikosti, je úplně normální. Tento jev je známý pod pojmem atrofie mozku nebo také ubývání mozkové hmoty. Přesto si vědci pokládají otázku, zda je možné tuto obecnou ztrátu mozkové hmoty také nějak zpomalit. Skotští vědci proto zkoumali, jak by naše stravovací návyky mohly úbytek mozku ovlivnit a výsledky výzkumu následně zveřejnili v lékařském odborném časopise „Neurology“.

Zdravé jídlo pro mozek

Mezi zkoumanými způsoby stravování se jednalo i o takzvanou středozemní stravu. Ta je postavená na běžných potravinách obyvatel kolem Středozemního moře a skládá se z čerstvého ovoce a zeleniny, celozrnného pečiva, olivového oleje a každodenní konzumace ryb, červeného masa, mléčných produktů a vína. A jak se ukazuje, tato kombinace by podle aktuálních vědeckých poznatků měla být dobrá i pro náš mozek. 

Na studii se podílelo 967 osob ve věku od 73 do 76 let, přičemž měli všichni účastníci ve věku 70 let vyplnit dotazník ohledně jejich stravovacích návyků. Během doby testování byl kromě stravování také zkoumán objem mozku všech účastníků pomocí magnetické rezonance. Výsledek tak ukázal, že ti účastníci, kteří se drželi středozemní stravy, měli prokazatelně mnohem menší úbytek mozkové hmoty.

Zázračná středozemní strava

Středozemní strava není dobrá ale jenom pro mozek. Jiné studie ukazují další pozitivní aspekty tohoto způsobu stravování. Tak má například pomáhat také při prevenci nemocí jako je Alzheimer, srdeční infarkt a mozková mrtvice.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat