Obklopte se doma horou štěstí

Všude dobře, doma je nejlíp. Jak si ale byt či dům zařídit tak, aby byl nejen krásný, ale především šťastný, ukázalo už několik výsledků různých studií.

Že návod na štěstí neexistuje? Pro váš domov ano! Vědci v několika studiích zjistili, co vás mezi čtyřmi zdmi, kterým říkáte domov, činí opravdu šťastnými.

Čerstvé květiny

Čerstvé květiny vypadají v bytě opravdu nádherně, ovšem jedna studie ze státní univerzity v New Jersey, tvrdí, že také pomáhají cítit se doma dobře a šťastně. A navíc podporují v boji proti stresu. Takže vyrazte do nejbližšího květinářství!

Osobní fotografie

Navíc vědci z univerzity v Portsmouthu zjistili, že prohlížení fotografií uklidňuje a pomáhá při depresích. Pověste si na zdi osobní obrázky a fotografie momentů, ze kterých štěstí čiší a které vás dokážou rozesmát. Pocity štěstí vyvolávají údajně především staré fotky z dětství.

Vymalujte na zeleno-žlutou

Jaké barvy u vás doma převažují? Pokud byste se měli zařídit podle toho, na co přišli vědci z univerzity Vrije v Amsterdamu, bude asi nejspíš čas na nový nátěr – a sice na zelený nebo žlutý. Tyhle dvě barvy totiž na zdech mají vyvolávat opravdové štěstí.

Zapalte si vanilkovou svíčku

Svíčky všeobecně umějí navodit příjemnou atmosféru. Ve studii Oxfordské univerzity zkoumali vědci navíc různé vůně a zjistili, že především vanilka dokáže uvolnit a pozitivně naladit.

Pište si deníček

Jak by mohl deníček pomoci se štěstím? Výborně! Vědci ve studii, která byla zveřejněna v časopisu Psychological Science, došli k závěru, že psaní deníku působí na naši duši stejně jako rozhovor s přáteli. Napsáním pozitivních myšlenek a vizí do budoucna, a následně i jejich čtením, se jednoduše hned cítíme šťastnější. 

Květinová vůně

Květinovou vůni nemusí zajistit jen čerstvé květiny – i parfémy nebo osvěžovače s vůní květin, jako například růže, v nás probouzejí pocity štěstí. To ve své studii prokázali vědci z asociace pro Psychological Science, když zkoumali, jaké vůně a pachy vyvolávají jaké emoce.

Zvířecí kamarádi

Co jsme ve skutečnosti věděli všichni, je teď vědecky potvrzeno studií americké asociace pro psychologii! Majitelé domácích zvířátek jsou šťastnější lidé! Navíc vám zvířecí kamarád dodá více sebevědomí a lepší sociální dovednosti.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat