Domácí mazlíčci snižují emoční stres v karanténě

Češi si aktuálně berou domů zvířata z útulků, neboť vinou pandemie mají větší prostor pro jejich péči. A vlastně je to dobře. Pokud ještě kočičku nebo pejska nemáte, měli byste zvážit, jestli si nějakého toho chlupáče nepořídit. Zvlášť pokud jste v karanténě. Existuje totiž souvislost mezi mazlíčkem a duševním zdravím jeho chovatele!

Říká se, že Bůh stvořil veterinu, aby udržovala psa zdravého a člověka na mizině. Tak něco na tom skutečně bude, nicméně náklady vynaložené na péči o domácího mazlíčka mají stoprocentní návratnost. Nová studie z anglické Univerzity v Yorku totiž odhalila, že psi a kočky jsou víc než jen parťáci pro osamělé lidi. Kam se na ně „hrabe“ psycholog!

Povzbuzovači nálady

Vzhledem k emočnímu a duševnímu stresu, který mnozí lidé zažívají v důsledku pandemie koronaviru, chtěli vědci prozkoumat roli, jež hrají domácí mazlíčci při zmírňování úzkosti. Proto akademici od 23. března do 1. června 2020 sledovali majitele domácích zvířat, jejich chování a psychický stav.

Podle zjištění více než 90 procent z 6 000 respondentů uvedlo, že jim mazlíček pomohl emocionálně se vyrovnat s karanténou a společenským odstupem. Někteří si navíc pochvalovali, že během „domácího vězení“ nepřišli o svoji kondici a fyzickou aktivitu. (Tento benefit se týkal především majitelů pejsků.)

V akváriu výhody nehledejte

„Výsledky této studie jsou v současné době obzvláště důležité, neboť naznačují, jakou roli může mít domácí zvíře v boji proti některým psychickým stresům spojeným se samotou a různými vládními omezeními,“ nechal se slyšet spoluautor studie profesor Daniel Mills s tím, že mezi nejběžnější mazlíčky, které lidé vlastí, tradičně patří kočky a psi, následované malými savci a rybami. Právě ryby však vliv na duševní zdraví člověka nemají, i když je jejich sledování v osvětleném akváriu pochopitelně příjemné.

Vědci také zjistili, že ti, kteří nevlastnili domácího mazlíčka, sklízeli podobné výhody aktivním sledováním ptáků nebo krmením zvířat ve svých zahradách. Rozum do hrsti. I když během pandemie celosvětově došlo k nárůstu vlastnictví nových mazlíčků, vědci tvrdí, že před pořízením nějakého toho chlupáče by člověk měl primárně a důsledně zvážit to, zda se o něj z dlouhodobého hlediska dokáže postarat. Bohužel, mnozí právě v tomhle směru přeceňují své síly.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat