Mozek osamělého člověka prahne po sociálním kontaktu stejně jako hladovějící po jídle

Sociální izolace je pro sociální druh živočicha, jímž je člověk, zhoubná. Působí negativně na jeho psychiku, což se pak překládá v různých projevech jako zdravotní neduhy ve fyzickém těle. V posledním roce musí kvůli karanténě snášet izolaci velká část populace. Neurologové z Massachusetts přitom prokázali, že jejich mozek hladoví po sociálním kontaktu stejně jako hladoví po jídle osoba, která nemá přístup k potravinám.

Sociální izolace

Stačí deset hodin sociální izolace a lidský mozek začne reagovat na fotky blízkých či společnosti stejně jako mozek člověka, kterému bylo na deset hodin upřeno veškeré jídlo.

„Osamění a hlad vyvolávají v mozku velmi podobné reakce. Lidé prahnou po společnosti, když jsou sociálně izolovaní, třeba během karantény, téměř stejným způsobem, jako hladový člověk touží po jídle,“ tvrdí neurologové z Massachusetts Institute of Technology, kteří to prokázali pomocí snímacích technologií mozku.

Z experimentů vyplývá, že lidé už po deseti hodinách v izolaci nejenže chtějí společnost, ale také projevují zvýšenou mozkovou aktivitu a reakce při sledování obrázků společenského dění.

„Po izolaci se lidé cítí osaměle a touží po interakcích s jinými lidmi. Oblasti středního mozku projevují výběrovou aktivaci k impulzům v podobě jídla po hladovění a k impulzům sociálním po izolaci. Naše výsledky podporují intuitivní domněnky, že akutní izolace způsobuje touhu po společnosti, což je podobné hladu po hladovění,“ uvedla autorka experimentálního výzkumu doktorka Livia Tomovová z Massachusetts Institute of Technology.

Chronická izolace je nepezpečná pro zdraví

Zatímco akutní izolace má jen malý vliv na zdraví člověka, chronická je velmi nebezpečná a vyvolává řadu onemocnění. Člověk ale může být sociálně izolován i uprostřed společnosti. Třeba stárnoucí člověk obklopen cizími mladými lidmi, s nimiž si nerozumí apod.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat