Syndrom počítačového vidění je novým civilizačním problémem

Dnešní doba přeje technice, takže počítač, televizi i chytrý telefon s velkým displejem má skoro každý. Žádný div, že jsou potíže se zrakem tolik rozšířené! Můžete o ten váš definitivně přijít?

Cítíte nepříjemný tlak v očích a ke všemu registrujete bolesti hlavy? Třeba vás sužuje nějaká alergie nebo jste prostě jen nevyspalí. Anebo taky ne. Možná máte syndrom, který moderní populaci doslova decimuje. O co přesně jde a jak to může skončit?

Ona věc okolo techniky

Jak již název napovídá, syndrom počítačového vidění (Computer Vision Syndrome) má něco společného s počítačem. Při dlouhodobém zaostřování na jeho obrazovku dochází k nadměrnému a nepřirozenému napětí nitroočního ciliárního svalu, ale namáhány jsou i svaly okohybné. Sledováním monitoru se rovněž snižuje frekvence mrkání, kvůli čemuž má povrch oka tendence osychat.

Pomoc, je mi nějak divně!

Mezi nejčastější projevy této lapálie patří podráždění a zarudnutí očí, stejně jako jejich celková únava nebo nadměrná suchost. Žádnou výjimkou nejsou ani bolesti krční páteře, migrény, pocity celkové vyčerpanosti, rozmazané či dvojité vidění či nevolnost.

Zajímavé je, že jakmile člověk počítač vypne, všechny tyto symptomy zmizí jako mávnutím kouzelného proutku. Tedy alespoň do té doby, dokud si nepustí televizi. Nebo nezačne „zírat“ pro změnu na velký displej svého chytrého telefonu. Ano, i tyto technické vymoženosti, bez kterých si život jen stěží umíme představit, jdou podle odborníků zmíněnému syndromu pěkně na ruku. Jak dlouho to ale oči snesou?

Pravidla bezpečnosti práce

„Za svou praxi jsem se setkala s mnoha případy, kdy syndrom počítačového vidění vyžadoval korekci zraku, protože hodně lidí kvůli němu musí začít nosit brýle nebo kontaktní čočky. Když už pracujete na počítači, doporučuji si každých 20 minut udělat alespoň minutovou přestávku. Rovněž je třeba věnovat pozornost jasu monitoru a stáhnout ho na minimum. Pokud jde o obrazovku obecně, tu byste měli mít vzdálenou minimálně 50 centimetrů od těla,“ upozorňuje americká specialistka optometrie Mira Acs.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat