Citronové aroma vyvolává pocit štíhlosti

Chcete-li se po Vánocích cítit méně otekle, i když budete mít ve srovnání s předvánočním časem kvůli přejídání několik kilo navíc, kapejte si do aromalampy citronový esenciální olej. Vědci ze Sussexu totiž prokázali, že citronové aroma okamžitě navozuje pocit lehkosti a štíhlosti. A člověk se cítí hubeněji, i když neshodí ani gram tuku. Ale pozor! Přesně opačný účinek má aroma vanilky.

Vnímání vlastního těla a jeho vizáže je ovlivněno řadou faktorů. Mění se v řádu dní i v řádu hodin během jediného dne. Podle psychologů z Univerzity v Sussexu má okamžitý vliv na vnímání vlastní fyzické image i čich. Jakmile nos zasáhnou tóny citrusových plodů, ihned se dostaví pocit lehkosti a štíhlosti. Opačný účinek má aroma plodů orchideje známé jako vanilka.

„Naše studie odhaluje, jak může čich ovlivnit vnímání vlastního těla v našem mozku a také pocity a emoce, které s k němu vztahují… Nové přístupy a metody nám můžou pomoci při léčbě poruch vnímání vlastního těla,“ míní psycholožka Giada Brianz z University of Sussex.

Podle ní mohou pomáhat také parfémy s citrusovým aroma, naopak je lepší se vyhnout voňavkám s vanilkou.

„Předchozí psychologické výzkumy naznačovaly, že citrónové aroma vyvolává pocit štíhlosti, evokuje ostré tvary a vyšší tóny, zatímco vanilka souvisí s kulatější siluetou, plnějšími tvary a hlubším hlasem,“ dodává profesorka Marianna Obrist z University of Sussex.

A jaké jsou další důvody, proč mít po ruce esenciální citronový olej?

Netradiční prášek na bolest

Podle názoru odborníků postihují chronické bolesti stále více jedinců. Patříte mezi ně i vy? Ať už jde o těžké migrény nebo potíže se zády, svaly, klouby či nosními dutinami, nemusíte se spoléhat výhradně na farmaceutické medikamenty. V krizi vás může zachránit i esenciální citron! Jistá americká studie z roku 2002 prokázala, že již po pár minutách jeho inhalace dochází k útlumu bolístek jakéhokoli původu. Ovšem „nasávání“ svěží vůně vám přinese i další pozitiva.

Lepší nálada i rychlejší učení? Přesně tak

Příjemné aroma zmíněného prostředku téměř okamžitě zbavuje nejen únavy, ale i chmurných myšlenek. Má totiž uklidňující vliv, zároveň však povzbuzuje a dodává optimismus. Závěry hned několika studií se také shodují v tom, že vdechování tohoto stimulantu příznivě ovlivňuje schopnost učení, prospívá paměti a napomáhá koncentraci. Efektivní doping, co říkáte?

Konec lupů. Jednou provždy!

Pokud se vám koruna krásy nadměrně mastí, přičemž jste vyčerpali všechny možnosti, jak pod čepicí zjednat pořádek, zkuste využít schopnosti všestranného pomocníka, o němž se právě bavíme. Kápněte si jeho malé množství přímo do šamponu při každém mytí, za pár týdnů už na svůj problém budete jen vzpomínat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat