Zpěv ptáků zvyšuje celkový pocit životní pohody

Procházka jarní přírodou plnou zpívajících ptáků je zaručený balzám na duši. O tom nikdo nepochybuje, dokonce ani vědci, i když dosud existovalo jen málo vědeckých studií, v nichž by odborníci zkoumali přímý vliv ptačího zpěvu na člověka. Je to totiž tak široce zažitá osobní zkušenost, že to nikoho ani nenapadlo. Až teď už je i vědecky podložená. Jen deset minut pobytu v přírodě se zpívajícími ptáky zvýší výrazně celkový pocit životní pohody člověka.

Studie také odhaluje, že příroda ze zpívajícími ptáky – přičemž tito zpívají jen od konce zimy do poloviny léta – působí na psychiku blahodárněji než příroda, v níž je jaksi ticho.

„Existuje spousta důkazů o tom, že trávit čas v přírodě má pozitivní účinek na lidskou psychiku a životní pohodu. Nicméně jen málo studií zvážilo specifické vlastnosti přírodního prostředí s tím, které z nich působí nejblahodárněji. Zatímco příroda zotavuje lidskou duši v širším kontextu působením na více smyslů, my jsme se zaměřili experimentálně na manipulaci s jediným z nich (zvukem) přímo v přírodě, abychom dokázali význam pobytu člověka v přírodě,“ tvrdí bioložka Danielle Ferrar z Kalifornské státní polytechnické univerzity.

Užitečné procházky

Její tým poslal do přírody na procházku pokusné osoby. Některé slyšely jen pár ptáků, jiné ptačí koncert, kontrolní skupina na procházce neslyšela žádné ptáky. Zvuk byl upravován pomocí reproduktorů skrytých v keřích. Ty přitom přehrávaly zvuk velmi realistický, takže pokusné osoby netušily, že zpěv nevyluzují skuteční ptáci.

Na konci procházky hodnotily nejlépe svou životní pohodu lidé, kterým vědci pouštěli ptačí koncert, nejslabší účinek v tomto smyslu měla procházka na osoby, které se procházely tichou krajinou.

Líbivé zvuky

„Jsme natolik silně vizuální tvorové, že zavrhujeme automaticky vliv zvuku na naši psychiku. Jsem stále docela v šoku z toho, že už deset minut pobytu v přírodě se zpívajícími ptáky výrazně zvýší celkovou životní pohodu. Dokazuje to, jak je pro nás sluch důležitý,“ dodává profesor Clinton Francis, jehož studii publikoval odborný časopis Proceedings of the Royal Society B.

Ptáci využívají zpěv – ve většině případů zpívají samci – k vymezování svého teritoria a vábení samic. Proto se zpěv ozývá v krajině jen v době reprodukce, od konce zimy do poloviny července.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat