Cvičení s respirátorem způsobuje nevolnost a infekce

Chystáte se na trénink a kromě vody s sebou berete i respirátor? Tak jistě, že kvůli němu máte dost ztížené sportovní podmínky. Co když vám ale kromě nepohodlí způsobí i ztrátu vědomí? Prý se to stát klidně může!

Ačkoli se nám to moc nelíbí, respirátor je v dnešní době neodmyslitelnou každodenní výbavou. A zřejmě ještě nějakou chvíli bude, bohužel. Od chvíle, co si s ním povinně zakrýváme dýchací cesty, se také neustále diskutuje o tom, zda koronavirové nákaze skutečně zabrání. Ať už jsou jeho ochranné vlastnosti ale jakékoli, jedno je jisté – cvičit s ním není kdovíjaká hitparáda. S jakými riziky by každý sportovec měl tak trochu počítat?

Jedna maska, hodně potíží

Se zmíněnými pomůckami se pojí celá řada specifických problémů, jež zahrnují zadržování vlhkosti i omezenou filtraci. Hodně lidí je ke všemu nemění tak často, jak by se správně mělo, což podporuje infekce. Tak nějak celou situaci komentují odborníci s tím, že bariéra na obličeji pochopitelně snižuje i příjem kyslíku. A to je právě při sportu dost podstatné minus.

Pomoc, nemohu dýchat!

Nedostatečný přísun kyslíku zvyšuje hladiny oxidu uhličitého. To podle lékařů zapříčiní nejen potíže s dýcháním, ale i nevolnost, bolest hlavy a únavu, přičemž se zhoršuje i koncentrace. Kvůli špatnému okysličení může dojít také k poklesu tlaku, srdeční arytmii, duševnímu neklidu, zmatenosti a svalovým křečím, v krajním případě dokonce i ke ztrátě vědomí. Ovšem pozor, tyto poznatky experti nezmiňují jako kritiku nebo snad zpochybnění nutnosti nošení samotných respirátorů, spíše nabádají k omezení sportovních aktivit. Že něco takového u vás nepřipadá v úvahu? Pak máte ještě jednu možnost.

Štít jako nabízená varianta

Stále častěji se objevují názory, že obličejový štít je při cvičení nejen pohodlnější, ale i bezpečnější, protože se s ním dýchá o něco lépe. Pozitivem je i to, že předchází podráždění pokožky a tvorbě akné, což se o roušce a respirátoru říci nedá. Tak co myslíte, vede tudy cesta, jak neslevit ze svého fitness harmonogramu?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat