Pusťte si hudbu a přestane vás bolet hlava

Ticho sice podle známého úsloví léčí, ale s bolestí hlavy si poradit neumí. To hudba ano! Navíc díky ní budete spokojenější, pracovitější a dost možná i štíhlejší, protože vybízí k lepším sportovním výkonům. Nebo jste snad o muzikoterapii ještě neslyšeli?

Hudba je mocná síla. Její poslech může příznivě ovlivnit náladu, schopnost soustředění i fyzický výkon. Tím to ale zdaleka nekončí! Co když vaše oblíbená písnička umí zastavit i bolest, s níž si už nevíte rady?

Zázračné schopnosti not

Muzikoterapie je metoda, jež se k preventivním i léčivým účelům dnes využívá zcela běžně. Psychiatrie, onkologie, kardiologie, neurologie, fyzioterapie, rehabilitace i neonatologie – to jsou jen některé obory, které s ní mají hodně dobré zkušenosti. Teď se navíc ukázalo, že zabírá i na jednu z největších civilizačních „chorob“. Ano, je to otravná a skličující bolest hlavy, která dle aktuálních statistik zasahuje více než milion našinců, a to několikrát týdně.

Muzika jako medicína

Jistá zahraniční studie, jejíž poznatky zveřejnil magazín Frontiers in Human Neuroscience, testovala účinky muzikoterapie na skupinu dospělých, u nichž častý bolehlav přerostl v závažný chronický problém. Po ukončení výzkumu, konkrétně po šesti měsících, si respondenti povídali s odborníky o svém zdravotním stavu i o tom, zda se v jejich životě udály nějaké příznivé změny.

Ticho léčí? Neplatí vždycky

Ke všeobecnému překvapení vyšlo najevo, že u všech dobrovolníků, a to bez výjimky, došlo k výraznému snížení frekvence bolestivých záchvatů. Zúčastnění také přiznali stabilnější emoční rovnováhu, větší odolnost vůči stresu, silnější pracovní nasazení i motivaci ke cvičení a novým koníčkům. Na základě těchto poznatků tedy experti poukazují na to, že poslech oblíbených písní uvolňuje mysl a zvyšuje produkci šťastných hormonů, které fungují jako blahodárné analgetikum. A co vy, máte pro případy nouze připravený seznam šlágrů, co vám vykouzlí úsměv na tváři? A nejen to…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat