Skřípání zubů lze řešit teplem i správnou stravou

Může vás zlozvyku skřípajících zubů zbavit obyčejný nahřátý ručník? Prý ano, domnívají se odborníci! Ti také doporučují navýšit příjem hořčíku, protože tento minerál uvolní napjaté obličejové svaly.

Bruxismus. Tak zní odborný název pro denní či noční aktivitu, při které člověk zatíná a skřípe zuby. Podle závěrů jisté zahraniční studie, o nichž informuje magazín Critical Reviews in Oral Biology and Medicine, má s tímto nešvarem vlastní zkušenost zhruba každý dvanáctý dospělý. Jaké příčiny a následky stojí v pozadí?

Stres i nespokojenost jako hlavní viníci?

Možných strůjců bruxismu existuje hned několik, přičemž tím nejčastějším bývá podle odborníků psychika. Může se tak projevovat stres, frustrace i nervové vypětí, které dotyčný potřebuje nějak ventilovat. Na seznam pachatelů patří i špatný skus nebo káva, která má negativní vliv na usínání i průběh spánkových cyklů. K této patálii hodně přispívá také konzumace alkoholu.

Vidina bolestivé budoucnosti

I když skřípání chrupem někomu připadá úsměvné, podceňovat by se nemělo. Trvá-li totiž delší dobu, vede k obrušování zubní skloviny, ničení výplní i bolestem čelistního kloubu. Pro dásně představuje faktor zvyšující výskyt onemocnění parodontu. Málo se hovoří o tom, že bruxismus funguje i jako spouštěč migrén, přičemž způsobuje chronickou únavu i hučení v uších. Co by mohlo pomoci, tedy kromě speciálního chrániče, který se dá sehnat v lékárně i ordinaci stomatologa?

Teplý ručník svede divy

„Pokud zjišťujete, že instinktivně zatínáte a svíráte čelist, doporučuji vyzkoušet teplé obklady. Ať už využijete vyhřívací podložku nebo obyčejný nahřátý ručník, zlepší to krevní oběh a zmírní napětí. Sníží se tím podvědomá touha po destruktivním broušení,“ vysvětluje newyorský dentista Mazen Natour. Druhá možnost?

Spojenec jménem hořčík

„Skřípání zubů je důsledek napětí čelistních svalů. Zvýšený příjem hořčíku, který má relaxační účinky, by tento problém mohl vyřešit. Konzumujte více potravin s jeho obsahem nebo užívejte doplňky stravy. K dispozici jsou i spreje či krémy, jež se aplikují lokálně,“ poskytuje další dobrou radu Allison Williams, americká lékařka a specialistka neuropatie. Ta rovněž dodává, že prospěšná je i večerní masáž obličeje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat