Zbavte se bolesti nohou rychle a snadno

Zase vás bolí nohy? Možná jste dnes jen dlouho stáli, možná se vám rýsuje revmatoidní artritida nebo osteoporóza. Ve všech případech vám ale uleví střídání teplých a studených obkladů, epsomská sůl i esenciální hřebíček.

Lidská noha se skládá z 26 kostí, 33 kloubů, 107 vazů a 19 svalů. Je základem našeho postoje, podpory a mobility. Funguje jako polštář, který přenáší váhu celého těla a neustále čelí gravitační síle. Bereme ji trochu jako samozřejmost, ale zaslouží si velkou pozornost. Podle studie publikované v lékařském magazínu Maturitas bolest nohou trápí každého čtvrtého jedince středního věku. Ale proč?

Třeba námaha, třeba něco závažnějšího

Občasná bolest dolních končetin je v zásadě normální jev. Může za ni dlouhodobé stání, nadměrná fyzická aktivita, absence určitých minerálů, nošení nevhodných bot, puchýře i mozoly. Pokud se však dostavuje několikrát týdně, lékaři ji dávají za vinu revmatoidní artritidě, osteoporóze, zánětu Achillovy šlachy, osteomyelitidě (infekční onemocnění kostí), syndromu tarzálního tunelu i nervovému poranění. Buď jak buď, nechce-li člověk spoléhat na farmaceutické medikamenty, může si ulevit těmito prostředky domácí samoléčby.

Teplý a studený obklad svede divy

Střídání studených a teplých obkladů odborníci vnímají jako účinné spásné řešení. Toto jednoduché opatření totiž sníží bolest i zánět. Také zlepší krevní cirkulaci a zúží cévy, čímž zmenší otoky. Nutno podotknout, že obměňování ledových a horkých obkladů by mělo probíhat zhruba po dvou minutách, radí experti.

Lázeň s epsomskou solí jako relaxační kúra

S epsomskou neboli hořkou solí si připravovaná jídla sice neochutíte, přesto je dobré mít ji v zásobách. Tato přírodní forma hořčíku se využívá spíše zevně, a to především ke zklidnění a detoxikaci těla, odbourání stresu, zastavení migrény nebo regeneraci napjatých svalů. Když si epsomskou sůl přidáte do koupele, její protizánětlivé vlastnosti vaše nepohodlí zmírní už po malé chvilce.

Esenciální masáž přinese úlevu

Lokální masáž pomocí esenciálních olejů má taktéž úlevné účinky. Nejlépe se hodí máta, hřebíček, tymián a eukalyptus. Vmíchejte pár kapek vámi zvoleného vonného prostředku do jiného nosného oleje, kupříkladu olivového, mandlového či slunečnicového. Vzniklým „mazáním“ si pak nohy masírujte alespoň deset minut.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53
188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat