Je celulitida kosmetický problém nebo závažná nemoc

Jak to, že trápí i velmi štíhlé ženy, proč nezmizí ani tehdy, když dřete 4x týdně v posilovně, každý večer se mažete speciálními krémy a pijete bylinkové čaje?

Ano, celulitida neustále vyvolává celou řadu otázek, a my se vám pokusíme zodpovědět alespoň některé z nich, a zároveň se s vámi podělit o několik velice účinných tipů, jak výskyt celulitidy snížit na minimum. V prvé řadě je potřeba změnit postoj k celulitidě. Přestat ji brát pouze jako kosmetický problém, a podívat se na ni z hlediska zdravotního.

Celulitida je zjednodušeně řečeno zánět v podkoží, mnohdy spojený se zhoršenou cirkulací lymfy, která v našem těle zastává funkci jakési čističky.

Existují dva typy celulitidy. My se dnes budeme zabývat tím běžnějším, který lze řešit osvojením si několika jednoduchých, avšak přesto velice účinných triků. Ovšem v případě, že trpíte (méně běžným) typem „infekční celulitidy“, která se projevuje velice bolestivými otoky a výrazně zarudlou kůží, jež je citlivá na dotek, jednoznačně doporučíme navštívit lékaře nebo specializovaného odborníka, který přesně určí diagnózu.

Kouření a antikoncepce

Začneme tím nejčastějším. Pokud jste silný kuřák, nebo již několik let užíváte hormonální antikoncepci, patříte ke žhavým adeptům pro výskyt celulitidy. Ideální řešení je s obojím uvedeným přestat, v opačném případě je vhodné alespoň doplňovat vitamin C, který kuřákům výrazně chybí, případně užívat rutin, který sníží negativní vliv hormonální antikoncepce na krevní oběh.

Mnoho cukru a sladidel

Cukr je jedním z hlavních faktorů přispívajícím ke vzniku celulitidy, což většina z vás nejspíše dobře ví. Kdo si však myslí, že nad cukrem vyzraje konzumací potravin „bez cukru“, tedy takových, u kterých je cukr nahrazen umělými sladidly, je zcela na omylu. Umělá sladidla mají pro tělo dokonce horší účinky než cukr samotný, a to především z důvodu zatěžování lymfatického systému, který musí tento chemický koktejl z vašeho těla zase vyloučit.

Lymfa

Jak již bylo zmíněno v úvodu článku: Lymfa je zjednodušeně řečeno čistička těla. Odvádí z těla odpadní látky a stará se o detoxikaci organismu. Pokud lymfa správně neproudí, odpad a voda se vracejí zpátky do tkání, kde se začne hromadit. V krajním případě může lymfa dokonce tzv. „zatvrdnout“ a problém je na světě.

Řešením jsou lymfatické masáže, které můžete absolvovat u odborníka. Preferujte ruční masáž před metodou „kalhot“, kterou vám provádí přístroj. Rovněž se vždy ujistěte, že vám masér před začátkem samotné masáže provede „otevírání uzlin“, čímž ve vašem těle připraví podmínky pro správný odtok lymfy. V opačném případě by vám mohla masáž naopak uškodit. Video návody, jak si otevírat lymfatické uzliny v domácích podmínkách, naleznete na internetu, případně si domluvte konzultaci u odborníka, jenž vám správný postup předvede. Vždy však dbejte na to, abyste veškeré pohyby prováděli jemně a NIKDY na uzliny netlačili!

Domácí masáž pomocí baněk

Výskyt celulitidy můžete výrazně snížit rovněž pomocí domácích masáží s použitím silikonových baněk. Chce to ovšem cvik a odhad, co vše si můžete u své kůže dovolit. Pokud trpíte zvýšeným výskytem křečových žil, tento typ masáže spíše nedoporučujeme. Pro masáž si připravte olej (olivový, mandlový…případně olej určený pro pokožku s výskytem celulitidy, který obvykle obsahuje ingredience urychlující výsledek) a silikonovou baňku střední velikosti (koupíte ve zdravotnických potřebách). Olejem potřete stehna a boky v oblasti s výskytem celulitidy. Olejem nešetřete, baňka pak bude lépe klouzat a nebude tolik dřít kůži. Baňku pak opatrně přisajte k pokožce a dělejte pomalé krouživé pohyby po celé délce stehen, všude tam, kde se vyskytuje celulitida. Dbejte však na to, aby pohyby vždy směřovaly směrem k srdci, tedy zvenku dovnitř, a takto vykreslete zhruba 50 kruhů na každé noze. Zpočátku může být masírování mírně bolestivé, proto při prvních masážích baňku přisajte pouze zlehka a netlačte. Provádějte každý den po večerní sprše. Kůže bude zpočátku zarudlá, s postupem dní však tento jev začne ustupovat, stejně jako prvotní mírná bolest při masáži. Zhruba po měsíci dodržování pravidelného masírování můžete očekávat výrazné výsledky!

Studená sprcha

Po každém sprchování nohy důkladně zchlaďte ledovou vodou, postupujte odspoda nahoru, tedy nejprve ochlazujte kotníky, poté postupujte přes lýtko, až nakonec pod ledovou sprchu nastavíte celou nohu až po kyčelní kost. Výsledkem bude důkladné prokrvení pokožky a stimulace lymfy, kterou s pomocí studené vody „vytlačujete“ vzhůru.

Doplnění minerálů

Aby mohlo vaše tělo vylučovat toxiny, potřebuje k tomu správně prostředí. Mnohdy řešíme diety, hubnutí, avšak zapomínáme na doplňování základních vitaminů a minerálů, které se starají o vyrovnávání kyselého prostředí v těle, což je přesně ten důvod, proč celulitidou trpí i štíhlé ženy. Vhodné je (kromě příjmu minerálů v přirozené stravě) navýšit jejich množství v těle rovněž pomocí doplňků stravy. Jedním z nejdůležitějších minerálů je v tomto případě hořčík, přičemž je nutné dbát na formu hořčíku, kterou si zvolíte. Nejvhodnější je citrát nebo bisglycinát. Vyhněte se naopak oxidu hořečnatému, který se vyznačuje zhoršenou vstřebatelností. Vhodná denní dávka hořčíku je 400 mg (případně 600 mg při zvýšené fyzické zátěži). Současně s hořčíkem je velmi důležité užívat také vápník a zinek, přičemž poměr vápníku a hořčíku by měl být 3 : 2 nebo 3 : 1 (ve prospěch vápníku). Tedy např. 600 mg vápníku ku 400 mg hořčíku. Na trhu jsou dostupné produkty s optimálně vyváženými poměry všech tří uvedených minerálů, případně můžete využít multivitaminový komplex.

Vhodné je zaměřit se taktéž na doplňování draslíku, který působí diureticky a tím napomáhá organismu zbavovat se odpadních látek z těla. Najdete jej ve většině druhů zeleniny, obzvláště brokolici, nebo také ve spirulině či v prášku z rostliny Moringa.

Sedavé zaměstnání

Pokud patříte mezi osoby vykonávající sedavé zaměstnání, pokuste se každou hodinu vstát z židle a alespoň na chvíli se projít, i kdyby to znamenalo udělat si kolečko po místnosti. Rozproudíte tak krevní oběh a dolním končetinám velice ulevíte. Většina chytrých náramků či hodinek disponuje funkcí, která bude výše zmíněné kontrolovat za vás, a každou hodinu vás upozorní.

Chůze

Chůze je nejkomplexnější pohyb, při kterém krásně rozproudíte jak krevní, tak lymfatický oběh. Zvykněte si každý den alespoň 30 minut chodit, např. cestou z práce. Tento pohyb v podstatě nahrazuje lehkou lymfatickou masáž, a pokud jej podpoříte dostatečným pitným režimem a přísunem minerálů, máte z půlky vyhráno.

Komprese

Pokud trpíte otoky v oblasti kotníků, je to známka toho, že lymfa neproudí směrem vzhůru a voda zůstává ve spodní části nohou. Podpořit cirkulaci směrem vzhůru můžete pomocí vhodně zvolených kompresních podkolenek či punčoch. Nechte si však při nákupu poradit od odborného prodejce, který vám doporučí pro vás nejvhodnější kompresi. Obzvláště pokud cvičíte v posilovně s těžkými váhami či pravidelně běháte, kompresní podkolenky by měly být nedílnou součástí vašeho sportovního šatníku!

Přílišná fyzická námaha

Jak se říká: Všeho moc škodí a nic se nemá přehánět. A stejně tak to platí i u fyzické aktivity. V důsledku příliš časté a náročné aktivity může rovněž docházet k zátěži lymfatického systému, v krajních případech dokonce k zatvrdnutí lymfy v tkáních. Proto celulitidou trpí dokonce i vrcholové sportovkyně, u kterých byste to nikdy nečekali. Velmi vhodné je tudíž náročnou fyzickou aktivitu prokládat návštěvami sauny, lymfatickými masážemi a dostatečnou regenerací, což je kupříkladu nedílná součást i v přípravě profesionálních závodnic v kategorii fitness.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: Názor autora.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnu se otevřou dveře, které si lze jen těžko mohl představit, že by mohly existovat. Může se objevit nová příležitost na pracovním poli nebo se můžeš potkat s člověkem, který ti přinese nové vzrušení do tvého osobního života. Je důležité, ab... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat