Modřin zdárně zbavuje obyčejná ústní voda

Stačí jeden nešikovný pád nebo úder a pod kůží se objeví tmavě červená, modrá a fialová podlitina, které se říká krevní hematom a krevní výron, tedy modřina. Obvykle zmizí až za dva týdny, nicméně zbavit se jí dá i o něco dřív!

Když se poškodí drobné cévy pod kůží, vznikne modřina tedy skvrna způsobující změnu na pokožce, hlavně co se týče barvy. Na modřiny jsou náchylnější hemofilici (hemofilie je dědičná choroba projevující se poruchou srážlivosti krve) a ženy v období menopauzy, kdy u nich dochází k přirozenému úbytku pohlavních hormonů.

Modřiny se ale vyskytují častěji i u jedinců, kteří zanedbávají příjem některých důležitých živin, jako třeba vitaminu C či vitaminu K. Mnohé dělají i léky na ředění krve a další léčiva. Jakmile se nějaká ta podlitina objeví, ihned jednejte.

Ledová terapie

Po poranění co nejrychleji aplikujte led, který sníží průtok krve v postižené oblasti a zároveň blahodárně zapůsobí na otok. Opakovaně použijte buď kostku ledu, nebo sáček s mraženou zeleninou či masem. Mezi jednotlivými obklady vyčkejte 20 minut. No a pak sáhněte po ústní vodě. Ne, to není omyl. Ústní voda má antiseptické vlastnosti, a to bez ohledu na cenu a výrobce.

První pomoc z koupelny

Do dlaně nalijte pár kapek, namočte do něj vatový tampon a ten přiložte na modřinu. Nechte asi tak minutu působit a následně místo opláchněte chladnější vodou. Počítejte s tím, že ucítíte jemné brnění, což je normální. Tento proces opakujte třikrát týdně, ne častěji, ústní voda by mohla pleť podráždit. A jaké další možnosti máte k dispozici?

Kostival či aloe jsou k nezaplacení

Na modřiny platí i to, když je budete držet ve výšce nad srdcem. To pomáhá zmírnit bolest a tlak, zároveň tím urychlujete proces hojení. Osvědčuje se také krém s kostivalem lékařským, aloe vera nebo arnikou. V případě, že doma máte chutný ananas, nakrájejte ho na plátky a ty přikládejte tam, kde je třeba.

Bromelin, enzym, který je obsažený v čerstvém ananasu, působí hlavně protizánětlivě, bojuje proti zánětu a přispívá k blednutí modřin. Mimochodem, málokdo o bromelinu ví, že zároveň působí jako jemný peeling (odlupuje odumřelé pleťové buňky), ošetřuje zjizvenou tkáň, redukuje zarudnutí, sjednocuje tón pleti a pokožku hydratuje. Na drobná poranění a kosmetickou proceduru jako dělaný!

Zdroje: Webmd.com, Medicalnewstoday.com






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat