Akvaristika se v době pandemie stala oblíbeným koníčkem

Lidé se kvůli koronaviru doma dost nudili, tak si ve velkém pořizovali akvária. A byl to zdravotně prospěšný tah! I desetiminutové sledování ryb zlepšuje náladu, normalizuje tlak a upravuje srdeční frekvenci.

S postupným rozvolňováním vládních opatření to vypadá, že se náš život pomalu vrací do relativního normálu. Ano, možná se konečně blýská na trochu lepší časy! Vzpomínek na pandemii, domácí vězení a sociální izolaci však máme stále více než dost. Jednou z nich je třeba rybí akvárium. Také jste si ho někdy mezi první a druhou vlnou pořídili? Stejný nápad mělo hodně lidí, a to po celém světě. Koronavirus totiž vzkřísil akvaristiku!

Když katastrofa přinese i něco dobrého

Zatímco venku agresivně zuřil covid-19, kdekdo se snažil nějak zabavit, aby se úplně „nezbláznil“. Hledání nového uklidňujícího koníčku u mnohých skončilo právě ve zverimexu, kde se to malými tvory s ploutví jenom hemží.

„Bylo hezké vidět, jak se celé rodiny k tomuto hobby vracejí. Po letech úpadku zákazníci zase přicházeli, obdivovali ryby a kladli správné otázky ohledně jejich péče i výběru akvária. Nárůst takového zájmu skutečně nepamatuji,“ podotýká americký přírodovědec a prodejce ryb Joe Derek, který vlastní bezmála 30 sladkovodních nádrží a chovem těchto živočichů se zabývá skoro 60 let. A že je akvaristika jen lékem na nudu? Kdepak! Vliv na lidskou psychiku má doslova obrovský.

Koukám pod hladinu a jsem v pohodě

Na to, že kontakt s přírodou uklidňuje nervy jako máloco, vědci upozorňují poměrně často. Vnitřně spokojení býváme třeba v lese nebo v parku, kde nasloucháme ptačímu zpěvu, pozorujeme zeleň a dýcháme čerstvý vzduch. Podobný efekt má i sledování „avárka“.

„Je zřejmé, že většina osob nemá šanci vidět ryby, protože se nepotápí. Akvaristika jim vodní prostředí ale zpřístupní, navíc v pohodlí domova. Naše studie prokázala, že i desetiminutové sledování ryb tlumí stres, přispívá k normalizaci krevního tlaku a upravuje srdeční frekvenci. Lidé se díky tomu cítí šťastnější, uvolněnější a optimističtější,“ vysvětluje psycholog Mathew White z Evropského centra pro Životní prostředí a lidské zdraví. Jde tedy o zálibu, která funguje jako antidepresivum. A že tuhle psychologickou „medicínu“ musíte krmit a starat se o ní? Za ty výhody to přece stojí!

Zdroje: candgnews.com, bbc.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat