Kompresní ponožky pomáhají k lepšímu výkonu

Stojí pár korun až stokorun, obvykle mají veselé barvy a hravý design, ale najdou se i elegantní kousky, a nohy je milují. Přesto někteří zvažují, zda vůbec kompresní punčochy nebo ponožky potřebují. K čemu jsou vlastně dobré?

Je pravděpodobné, že už jste se setkali s kompresními ponožkami nebo punčochami v různých délkách, speciálně vyrobenými zdravotnickými prostředky, které jemně stlačují nohy. Proč? Komprese znamená tlak a tyhle praktické vychytávky jsou určené k lepšímu prokrvení dolních končetin.

Kdy investovat?

Existuje přitom spousta studií a důkazů, že kompresní ponožky skutečně fungují, zejména u lidí, kteří mají potíže se žilní nedostatečností.  Celé to funguje tak, že tyhle speciální „fusekle“ zvyšují tlak v tkáních pod kůží, snižují nadměrný únik tekutiny z kapilár a pomáhají lymfatickým cévám. Ve výsledku se jedinec, který je nosí, dočká sníženého rizika a prevence otoků. To, že by je měli upřednostňovat jen sportovci, je ovšem mýtus.

Důvodem pro jejich pořízení v souvislosti s podporou průtoku krve je totiž i dlouhé sezení, například při letu letadlem, ale i v rámci sedavého zaměstnání. Při menším pohybu a slabším krevním oběhu dochází k většímu hromadění a zadržování krve v nohou, což může zvýšit pravděpodobnost vzniku sraženin. Za pocit těžkých nohou ale může i příliš zdlouhavé stání.

Dál, víc, rychleji i efektivněji

Co se ale týče zrovna sportovců, těm, kdo okolo vás běhají v pestrobarevných ponožkách s konkrétním účelem, jedině zatleskejte. Jistá australská studie potvrdila, že kompresní kousky pomáhají fyzicky aktivním osobám podávat lepší výkony a zároveň urychlují regeneraci. Zmínit se musí i používané materiály. Obecně platí, že kompresní ponožky a podkolenky bývají silnější a tím i odolnější vůči opotřebení. Chrání pokožku, zamezují puchýřům a oděrkám a udržují nohy v teple a suchu. I to je motiv pro jejich nákup. Máte si je taky obstarat?

Na tyhle věci si dejte pozor

Pokud jste zdraví a lékař u vás neobjevil závažné snížení srdeční funkce nebo onemocnění periferních tepen, které má na svědomí špatný průtok krve mezi nohama a srdcem, je jejich nošení bezpečné. Návštěvu obchodu zvažte, pokud trpíte na těžké, unavené, oteklé a bolavé nohy a kotníky či křečové žíly. Vyzkoušejte, který model vám sedí víc (ten pod nebo nad kolena), a věřte, že ponožky nemusíte nosit od snídaně až po večeři. Dbejte na svoje pohodlí a zároveň jim pomozte, aby pro vás udělaly maximum. Snižte příjem soli (sodíku) a pijte dostatek vody.

Zdroje: health.clevelandclinic.org, webmd.com, thorne.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat