Peroxid vodíku je šikovný pomocník nejen při úklidu

Může mít mykóza chodidel, zaprané bílé prádlo a stírání podlah něco společného? Samozřejmě! Je to peroxid vodíku, kterým lze hnojit i pokojové rostliny a sazenice.

Peroxid vodíku je oxidační činidlo složené z vody a kyslíku, proto se mu někdy říká kysličník. V domácnostech se využívá jeho tříprocentní roztok, nejčastěji pak jako dezinfekce odřenin a povrchových zranění. Znamená to ale, že ho nelze použít už na nic jiného? Ale kdepak! Kdy a jak vám peroxid může být hodně užitečný?

Důkladné čištění s přidanou hodnotou

Jestli toto činidlo v něčem vyniká, jsou to jeho antibakteriální a protiplísňové vlastnosti. To z něj dělá báječný uklízecí prostředek, který krájecí prkénko, kuchyňskou desku, příbory, ledničku, toaletní mísu, sprchový kout i umyvadlo zbaví choroboplodných zárodků a škodlivých mikroorganismů. Mimochodem, zrcadla, okna i podlahy s ním do nebeského lesku vypulírujete také.

Bělení prádla levou zadní

Bílá je příjemná a neutrální barva. Na straně druhé s ní ale bývá těžké pořízení, protože se po opakovaném praní mění v šedou, žlutou a další odstíny, které třeba záclonám příliš nesluší. Naštěstí je tu peroxid! Ten funguje jako spolehlivé bělidlo, přičemž působí i jako deodorant a likvidátor odolných pachů, což přichází vhod třeba v boji s odolným cigaretovým kouřem.

Stimulant růstu i hnojivo pro květiny

Možná to zní zvláště, ale tento roztok je velkým pomocníkem zahrádkářů. Ti v něm máčejí sazenice rajčat a paprik, čímž si zajistí silné, svižně rostoucí a prosperující rostlinky. Jako postřik ale podpoří i dospělé květiny, které ochrání před plísní a škůdci, stejně jako před hnilobou kořenů. Díky obsahu kyslíku totiž lépe absorbují živiny v půdě, což se na jejich kondici a vzhledu příznivě projeví.

Už žádná mykóza!

Zčervenání,otravné svědění a pálení nebo odlupující se kůže. To jsou typické příznaky akutní mykózy, jež kromě nehtů nejčastěji postihuje prostory mezi prsty, chodidla a třísla. Jakmile se tahle svízel objeví, s léčbou je třeba začít okamžitě, protože mykóza se rychle šíří, a co hůř – snadno se přenáší na ostatní členy domácnosti. Jednou z dostupných léčebných možností je právě vnější využití kysličníku.

Zdroje: livelovefruit.com, gardeningknowhow.com






Celkem 1 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat