Pro imunitní systém je zdravá střevní mikrobiota nezbytná

Není to tak dávno, kdy jsme o bakteriích ve střevech věděli jen málo. Dnes už ale víme, že střeva jsou díky svým nespočetnými bakteriemi skutečný superorgán, který je z větší části odpovědný také za to, jestli životem půjdeme zdraví a fit nebo ne.

Věděli jste, že střeva jsou největší lidský orgán? Mohou být až 8 metrů dlouhá a zabírají povrch 400 až 500 metrů čtverečních. A to z dobrého důvodu, svým obrovským povrchem totiž mohou bez problému přijímat všechny nutné živiny ze stravy. Zároveň ale nabízejí i velký prostor pro četné původce onemocnění. Proto k jejich hlavní úloze patří ochrana proti bakteriím a zárodkům, k čemuž jim slouží asi 80 procent ochranných buněk. A to ze střev dělá hlavního aktéra imunitního systému.

Šach mat pro bakterie

Ochranné buňky ve střevech mají důležitý úkol rozlišit mezi dobrými a špatnými látkami. Potřebné živiny, mikroorganismy a tělu vlastní buňky mají tolerovat, proti původcům onemocnění zase bojovat. Podporují je v tom střevní bakterie, které trénují a stimulují imunitní systém, aby rozlišily mezi různými bakteriemi a vhodně na ně reagovaly. Bez mikrobioty by tedy byl imunitní systém nahraný. A k tomu je nutné, aby byla střevní mikroflóra vyvážená.

Co dělat pro lepší mikrobiotu

Svým životním stylem můžeme složení střevních bakterií ovlivnit pozitivně nebo negativně. Jak je ovlivnit pozitivně?

Vláknina

Kdo chce udělat pro svá střeva něco dobrého, měl by vsadit na potraviny plné vlákniny. Podporují osazení střev bifidobakteriemi, které porazí bakterie způsobující různá onemocnění. Denně byste měli sníst 30 g vlákniny – obzvlášť hodně jí najdete v celozrnných potravinách, ovesných vločkách, sóji, ovoci a zelenině, ořechách, houbách nebo třeba zelí.

Probiotika

Probiotické mikroorganismy se dostávají do střev a podporují už usazené střevní bakterie, aby nechtěné bakterie nepustily dovnitř a zamezily vstupu nových škodlivých bakterií. Probiotika najdete například v zakysaných výrobcích jako jsou jogurty a podmáslí nebo v kysaném zelí.

Kojení

Už při narození se určuje velmi individuální osazení střevní mikroflory. A také dva první roky života jsou rozhodující při rozvoji zdravé mikrobioty. V mateřském mléce obsažené oligosacharidy tak působí velmi pozitivně.

Pohyb

Pravidelný pohyb působí na střevní mikroflóru stejně pozitivně. Ideální je pohyb na čerstvém vzduchu – a už jen procházka parkem může přinést pozitivní efekt.  

Zdroj: myself, healthline







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat