Klíštěte se lze zbavit i bez práce a zdlouhavého točení

Jakou roli v odstranění klíštěte může sehrát tea tree olej nebo obyčejné mýdlo? Tak velkou, že pinzetu vůbec nebudete potřebovat!

Užíváte si léta plnými doušky? Tak to jistě podnikáte různé výlety. Možná i často grilujete, chodíte do lesa na borůvky i houby a navštěvujte přírodní koupaliště. A ono je to v pořádku. Kdy jindy si také vychutnat sluníčko a teplé počasí? Jenže stejný názor na věc mají i klíšťata, kterých je zase letos víc než dost.

Hrozba, co se chopí každé příležitosti

I když je klíště malého vzrůstu, představuje pro zdraví obrovskou hrozbu. Mezi nemoci přenášené tímto roztočem patří klíšťová encefalitida, lymská borelióza, ehrlichióza nebo tularémie. Ani jedna z nich není příjemná a co hůř – pokud se neléčí včas, může mít i trvalé následky. „Hlavní sezona klíšťat trvá od května až do října a nabádá nás k velké opatrnosti,“ varuje americký lékař Thomas Daniels, který působí na newyorské Fordham University. Jenže co když si na sobě přes veškerá repelentní opatření tohoto parazita domů přece jen přinesete? Stát se to může. A pokud nejste v jeho „kroucení“ kdovíjak zdatní, přičemž se obáváte, že ho přetrhnete, zbavte se ho jiným jednoduchým způsobem. Máme pro vás hned dva!

Tea tree oil v lékárničce nesmí chybět

Olej získávaný z listů kajeputu střídavolistého se může pochlubit silnými antiseptickými, antibakteriálními i antivirovými schopnostmi. Podle lidových léčitelů i odborníků se dá uplatnit při bolesti krku i revmatismu, pásovém oparu, bronchitidě a nachlazení. Spolehlivým lékem je také na různé ekzémy, mykózy, záněty dásní, afty i bradavice. Máte ho po ruce? Výborně, pinzetu tedy nebudete vůbec potřebovat. Kápněte tea tree olej přímo na klíště. Protože bytostně nenávidí jeho pach i složení, zakrátko se raději pustí samo – i bez vašeho přičinění. Na podobném principu funguje i prostředek určený k běžné denní hygieně, který máte v koupelně.

Mýdlo nejen na ruce

Někdo dává mýdlo do skříně s oblečením, aby odradil hmyz, jiný s ním zase čistí odolné skvrny. Nebo jím chrání pěstovanou úrodu před škůdci či „spravuje“ zaseknutý zip. Ano, kostka mýdla za pár korun vždycky přijde vhod. Zkuste odloupnout malé množství a smíchat ho s kapkou vody. V kašovitém roztoku pak namočte vatový tampon a za mírného tlaku s ním klíště přejíždějte. A buďte v pohotovosti, protože vaši pokožku mile rádo opustí už po pár tazích.

Zdroje: fordham.edu, wikipedia.org, názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat