Chůze zlepšuje náladu už po dvanácti minutách

Máte špatný den, od čehož se odvíjí i psychické rozpoložení? Krátká procházka to spraví. Už po pár minutách budete mít úsměv od ucha k uchu!

S největší pravděpodobností už jste slyšeli, že je chůze velice zdravý sport. Prospívá kardiovaskulárnímu systému, reguluje cholesterol, předchází osteoporóze a snižuje riziko předčasného úmrtí. Hodně často se zmiňuje i fakt, že krotí hormon kortizol, čímž zlepšuje náladu. Jenže jak dlouho vlastně člověk musí chodit, aby mu v žilách začal kolovat optimismus? To vás asi překvapí.

Stačí jen málo

Podle americké studie z roku 2016, kterou uskutečnila Iowská státní univerzita, chůze zatočí s chmurnými myšlenkami a navodí radostné emoce už po pouhých 12 minutách. A pozor, prý to není podmíněno ani obvyklými faktory vzbuzujícími štěstí, jako je například hřejivý sluneční svit, sociální kontakt nebo poslech hudby.

„V naší evoluci je něco takového pevně zakořeněno. Stěhování bylo vždy spojováno s pozitivními odměnami. Lidé díky němu nacházeli potravu, stavěli hezčí příbytky a získávali lepší podmínky pro přežití. Pohyb samotný ztělesňuje a odráží pozitivní efekt. Je však skutečně fascinující, že ho je potřeba méně, než jsme předpokládali,“ vysvětluje psycholog a spoluautor studie Geoffrey Miller. A jak moc záleží na tom, kde přesně se procházíte?

Příroda je příroda

Pokud vás teď napadlo, že k vylepšení psychického rozpoložení použijete běhací pás a projdete se po něm, samozřejmě tím nic nezkazíte. Ovšem je třeba upozornit, že efekt asi nebude takový. Na tuto skutečnost poukazuje další studie, zveřejněná v magazínu Environment and Behavior. Z jejích závěrů jednoznačně vyplývá, že ti, kteří vyrazí na procházku ven na čerstvý vzduch, mají méně stresového hormonu kortizolu oproti jedincům, co se pohybují ve vnitřním prostoru a přírodní scenérie sledují třeba v televizi. No vida, jsou prostě věci, které se nedají se ničím nahradit. A jednou z nich je pohled na zeleň!

Zdroje: besthealthmag.ca, walkingforhealth.org.uk, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27100368/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat