Když začnou brnět ruce a nohy

Poruchy nervové soustavy jako otupělost nebo mravenci v rukou nebo nohou mohou znamenat, že tělo trpí nedostatkem vitaminu B12. Proč je tenhle vitamin tak důležitý? A kterými potravinami ho doplnit?

Vitamin B12 neboli kobalamin, jak zní jeho správný chemický název, je životně důležitý vitamin, který si ale lidské tělo bohužel nedokáže samo vytvořit. Je tedy nutné ho přijímat v potravě. Tělo ho potřebuje k dělení buněk a tvorbě červených krvinek, důležitou roli hraje ale i při stavbě DNA a nervových buněk.

Denní potřeba a zdroje vitaminu B12

Množství vitaminu B12, které je denně nutné přijmout, je v porovnání s ostatními vitaminy poměrně nízké. U dospělého člověka je to asi 3 mikrogramy, u dětí podle věku 0,4 až 2 mikrogramy a u těhotných až 4 mikrogramy vitaminu B12 denně.

Lidská játra dokážou uložit až 4 gramy, tedy tisíckrát více, než je denní potřeba. Kobalamin je ve vodě těžko rozpustitelný vitamin, takže oproti ve vodě rozpustných vitaminů si tělo umí zásobu uchovat déle. Nedostatek vitaminu B12 je tedy velmi ojedinělý.

Protože obsah vitaminu B12 je v potravinách rostlinného původu téměř zanedbatelný, jsou nejdůležitějšími zdroji v potravě živočišné potraviny, především maso. A protože se vitamin B12 ukládá v játrech, jsou nejlepšími zdroji. Například v telecích játrech je na 100 gramů asi 60 mikrogramů vitaminu B12, v telecím řízku jsou ho jen 2 mikrogramy.

Pokud se ale někdo stravuje striktně vegansky, nejí tedy žádné maso ani ryby, ale ani vejce, mléko a mléčné výrobky, musí s jistými projevy nedostatku vitaminu B12 počítat. Nápomocné s doplněním by mohla být sója a výrobky z ní.

Příznaky nedostatku

Jakmile vás začnou pálit ruce nebo nohy, cítíte se otupěle nebo tak nějak ospale, může být důvodem nedostatek vitaminu B12. Protože neurologické obtíže se objevují až u 90 procent osob s nedostatkem vitaminu B12. Neurologickými obtížemi mohou vzniknout další příznaky jako ochablost svalů a problémy s koordinací.

Kromě toho se mohou objevit i všeobecnější symptomy chudokrevnosti jako ospalost, snížená výkonnost, bolesti hlavy a zvýšená srdeční frekvence. Z neurologického hlediska vyvolává nedostatek vitaminu B12 otupělost, brnění v končetinách, nejistou chůzi, ochrnutí, kognitivní poruchy až po demenci a depresi.

Nedostatek vitaminu B12 odráží i obtíže v trávicím systému. K výše zmíněnému se tak může přidat ještě nechutenství a zácpa nebo popraskané koutky úst.

Zdroj: life line, healthline.com, ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat