Děsivá čísla spojují alkohol a rakovinu

Pivo po sportu, sklenička u filmu, panáček na zdraví. Alkohol se pro mnoho lidí stal každodenním společníkem, bez kterého nedají ani ránu. Už jen to je dost znepokojující informace. Když se k popíjení přidá i souvislost s rakovinou, je jasné, že tu tiká časovaná bomba.

Nemocných rakovinou každoročně přibývá. V roce 2019 se jen u Všeobecné zdravotní pojišťovny léčilo s nádorovým onemocněním celkem 317 544 klientů, nejvíce za poslední 3 roky. Ročně na nádorové onemocnění umírá přes 27 tisíc lidí. Tato onemocnění jsou pak druhou nejčastější příčinou úmrtnosti, po kardiovaskulárních onemocněních. Horší čísla se objevují i u konzumentů alkoholu.

Útěcha na dně sklenky

Nejen Česko postihla epidemie alkoholiků – samotářů. Těch, kdo alkohol popíjejí častěji a ve větší míře, je mnohem více než před začátkem pandemie covidu-19. A to pro onkologické ordinace a kliniky rozhodně není dobrá zpráva. Jedno s druhým totiž těsně souvisí. Nová studie uveřejněná v časopise The Lancet Oncology apeluje, že sedm druhů rakovin je způsobeno právě užíváním alkoholu.

Hlavní rizikový faktor u mužů i žen

Skupina vědců z institucí pro výzkum duševního zdraví a rakoviny v USA, Kanadě, Francii a Nigérii odhalila, že spotřeba alkoholu celosvětově stoupá, stejně jako nové případy onemocnění rakovinou. Výzkumníci dodali, že v roce 2020 zemřelo na celém světě 6,3 milionu jedinců na rakovinu jícnu, hrdla, hrtanu, tlustého střeva, konečníku, jater a prsu, přičemž mnoho lidí si neuvědomuje souvislosti. Pivo, víno, destiláty a závažná nemoc? Ale kdeže! Přitom je to přesně obráceně.

Zdraví ohrožuje i pití střídmé

Akademici konstatovali, že největší zátěž rakoviny způsobené alkoholem představovalo nadměrné pití (346 400 případů) a rizikové pití (291 800 případů). Dodávají, že už jen mírné a příležitostné alkoholové dýchánky přispěly k 103 100 potvrzeným případům a 10 gramů alkoholu denně dalo šanci vzniku 41 300 nelichotivých diagnóz. Dle jejich domněnek bude tento nešťastný trend pokračovat i v roce 2021, proto se snaží podvědomí o rizicích nadměrného a pravidelného pití alkoholu zvyšovat. A jak je to s tím, když si po práci dopřejete jedno točené?

Záruka bezpečnosti neexistuje, nicméně někteří odborníci podotýkají, že pro udržení nízké míry zdravotních rizik způsobených alkoholem je doporučeno užívání maximálně jednoho alkoholického nápoje denně. Jiní to však vyvracejí a upozorňují, že v klidu člověk může být pouze tehdy, pokud se alkoholu stoprocentně vzdá.

Zdroje: vzp.cz, eatthis.com, thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(21)00279-5/fulltext







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat