K symptomům covidu nepatří jen horečka

Léto je v plném proudu, ale už teď se mnozí obávají, co přijde za pár týdnů. Epidemiologové a další odborníci ze zdravotnictví na podzim očekávají zhoršení covidové situace a odvolávají se hlavně na nakažlivější mutaci, kterou je varianta delta. Skutečně poznáte, jak se koronavirus projevuje?

Studie plošné imunity na jaře roku 2020 odhalila mezi 26 500 testovanými lidmi 107 případů nákazy, přičemž bez příznaků byla asi třetina osob. Signály, že se tělo pere či pralo s koronavirem, jsou stále matoucí a mnoho lidí v projevech této nemoci, která ochromila celý svět, tápe. Tak jak to tedy je? U nakažené osoby se příznaky většinou projeví po 5–6 dnech. Může to ale také trvat až 14 dní. A tyhle problémy patří k těm nejčastějším!

Únava a ospalost

Pocit těžkého těla, nedostatek energie, touha po šlofíku v neobvyklou denní dobu. Zvýšená únava skutečně patří k typickým příznakům covidu-19.

Neschopnost se soustředit 

Malátnost, otupělost, špatná paměť, tlak v hlavě, podrážděnost, neschopnost se soustředit. Okolí vám jednu a tutéž informaci dokola opakuje, ale vy se na ni za chvíli znovu zeptáte. Nemůžete si vybavit situace posledních dní. Tomuto stavu se říká mozková mlha. Taky jeden z nepříjemných vedlejších dopadů uvedeného respiračního onemocnění.

Dušnost

Vzhledem k tomu, že se covid-19 řadí mezi onemocnění dýchacích cest, jsou přirozeně ovlivněny hlavně plíce. Dušnost, závratě, bolesti hlavy (migrény) a tlak na hrudi zasahují velkou část populace, stejně jako horečka, suchý kašel či popadání dechu.

Bolesti kloubů

Virové infekce mohou omezit pohyb a stojí za stavem, který připomíná artritidu. Ta se nejčastěji projevuje bolestmi a ztuhlostí kloubů, otoky, citlivostí kloubů na dotek a zvýšenou tělesnou teplotou. Časté jsou i bolesti svalů.

Ztráta čichu a chuti

Průběh nemoci covid-19 je až v 80 % případů spojen s částečnou nebo celkovou ztrátou čichu (anosmie) a chuti (ageusie). Obojí přetrvává i dlouhé týdny až měsíce po vyléčení.

Průjem a vyrážky

Mezi méně obvyklé příznaky patří průjem a dermatologické potíže, konkrétně vyrážka na těle nebo barevné změny na prstech rukou nebo nohou. Pacienti si v některých případech stěžují i na padání vlasů, tak na sebe dávejte pozor a chraňte se.

Zdroje: uzis.cz, who.int, covid-imunita.uzis.cz/res/file/prezentace/20200506-valik.pdf






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat