Každodenní sprchování škodí pleti i imunitě

Koupete se vždy večer nebo ráno, protože to tak prostě děláte odjakživa? Možná se pak cítíte svěže a čistě, vaše tělo tím ovšem trpí. Teplá voda s mýdlem vám může zadělat na astma, alergii, cukrovku nebo autoimunitní poruchu!

Zatímco jeden se sprchuje každý den, a to někdy i vícekrát, druhý to vnímá jako úplnou zbytečnost. Kdo má na celou věc zdravější a všeobecně lepší pohled? A co si o tom všem myslí odborníci? Připravte se na dost překvapivé informace!

Zvyk, který je na obtíž?

Statistiky ukazují, že každodenní koupání praktikuje osm z deseti Čechů. Většina z nich nepopírá, že jde o běžný a zajetý návyk srovnatelný s čistěním zubů nebo pitím ranní kávy. Není to ale jen přežitek, který by chtěl už konečně odbourat? Vypadá to tak.

Čistota půl zdraví? To sotva

„Pokud jde o každodenní sprchování, neexistují žádné důkazy, které by jeho prospěšnost a nepostradatelnost potvrzovaly,“ šokuje hned ze startu americký lékař a specialista revmatologie Robert Shmerling s tím, že je taková hygiena nadbytečná a paradoxně i škodlivá.

 „Mytí horkou vodou i drhnutí houbou z pokožky odstraňuje přirozené oleje, kvůli čemuž je kůže suchá a popraskaná. Snáze do ní pak pronikají choroboplodné zárodky, jež způsobují infekce a nepřiměřené alergické reakce,“ objasňuje zmíněný zdravotník. Podle něj tato rizika platí zejména pro starší jedince, kteří mají pleť méně hydratovanou a obecně citlivější. A není jediný, kdo v mýdle vidí nepřítele.

Úterý a pátek? To je ideální frekvence!

„Myslím, že časté sprchování má jen estetické důvody a lidé to s ním přehánějí. Vždyť imunitní systém přímo vyžaduje určité množství mikroorganismů a nečistot k vytvoření ochranných protilátek. Právě o ně se ale každodenním koupáním připravujete, což může přispět k rozvoji astmatu, autoimunitních poruch, a dokonce i diabetu,“ varuje pro změnu americký dermatolog Brandon Mitchell. Podle tohoto experta bohatě stačí, když do koupelny zavítáte dvakrát týdně. Je pro vás snesitelná představa?

Zdroje: considerable.com, essence.com, https://www.whio.com/news/trending/time-come-clean-how-often-experts-say-you-should-really-shower-wash-your-hair/QNX46RGWTZDIXIAMAQBD5UD4V4/, https://aadermatology.com/employees/brandon-mitchell-m-d/






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat